Maradt az alapkamat az eurózónában

Vágólapra másolva!
A Bloomberg konszenzustól eltérő döntést hozott mai ülésén az ECB, mivel nem változatott a 0,75 százalékon álló alapkamaton a jegybank. A piacok a 14:30-kor kezdődő sajtótájékoztatót várhatják, hiszen sokan bejelentéseket várnak Mario Draghitól.
Vágólapra másolva!

A Reuters által megkérdezettek közül többen tudni vélték a döntés előtt, hogy nem változtat az ECB az alapkamaton, mivel inkább a kötvényvásárlással kapcsolatos bejelentésekkel, tervekkel lesznek elfoglalva a jegybankárok.

A kamatvágás elmaradása után az euró erősödni kezdett a dollárral szemben, míg a tőzsdeindexek pár pontos eséssel reagáltak, de még így is 1 százalék fölötti pluszokat lehet látni.

eurusd
eurusd

14:30-kor kezdődik a jegybank sajtótájékoztatója, ahol több, fontos bejelentés is lehet. Tegnap olyan hírek szivárogtak ki, hogy az ECB korlátlan, de sterilizált kötvényvásárlásba akar kezdeni, maximum hároméves államkötvényeket vennének. Egyes vélemények szerint ugyanakkor előfordulhat az is, hogy a németek ellenkezése és a jövő heti német alkotmánybírósági döntés miatt mégsem jelentenek ma be semmit. Utóbbit vélhetően negatívan fogadnák a piacok.