Életvezetési tanácsokat ad Matolcsy

Vágólapra másolva!
A siker mibenlétéről és az emberi élet céljáról elmélkedik Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a Heti Válaszban közölt jegyzetében. Matolcsy szerint tíz év és tízezer óra befektetés kell ahhoz, hogy valaki valamiben nagyot alkosson, és 60 év fölött is jöhet még új karrier, új élet.
Vágólapra másolva!

Tom Butler-Bowdon személyiségfejlesztési tanácsadó legújabb könyvét mutatja be szokásos jegyzetében Matolcsy György a Heti Válaszban. Butler-Bowdon szerint az emberi élet célja az, hogy ha 80 éves korunkban visszanézünk, értelmét lássuk az életünknek.

A nemzetgazdasági miniszter szerint akkor leszünk boldogok, ha sikeresek vagyunk. Mint írja, csak az lehet sikeres, aki arra használja az idejét, amiben jó, és csak abban lehet jó, amit szeret. "Soha nem késő megtalálnunk, amit szeretünk, amiben jók vagyunk, mert az idő nem ellenségünk, hanem barátunk" - fogalmaz Matolcsy.

A kétszáz év alatt negyvenről nyolcvanra növekedő átlagéletkor miatt rengeteg időnk van naggyá nőni a miniszter szerint, példaként megemlítve, hogy egy 35 éves ember esetében még aktív életének a háromnegyede előtte van, de még egy 65 évesnél is a negyede.

Szerinte a sikerhez idő kell: minden vizsgálat szerint tíz év és tízezer óra befektetés kell az áttöréshez, ahhoz, hogy valaki valamiben nagyot alkosson. Matolcsy úgy véli, hogy ma túlbecsülik az egy év alatt elérhető eredményeket, és alábecsülik a tíz, húsz, harminc év alatt beérőket. Azt gondolja, hogy a későbbi siker sokszor már benne van az eddigi életünkben, csak észre kell venni.

Magyarország a miniszter szerint akkor lesz sikeres, ha polgárainak és családjainak többsége is az, és ha a közösségek megtalálják azt, amiben naggyá nőhetnek. Matolcsy szerint sokan gondolják azt, hogy ha van tudás, tehetség, pénz és lehetőség, akkor gyorsan jön a siker, de szerinte ez nem igaz, ehelyett sok időre van szükség.

Matolcsy azt is cáfolja, hogy a múlt hibái miatt ne lehetnénk sikeresek - szerinte a hibákból inkább tanulni kell. Végül levonja a következtetést: mivel már két évtizede próbálkozunk a demokráciával és a piacgazdasággal, a nyugati integrációval és a "közép-európai léttel", ezért már sokat tudunk arról, hogy mi megy, és arról is, hogy mi nem vezet sikerre.