Rég voltunk ilyen távol a csődtől

Vágólapra másolva!
Idén először 400 pont alá süllyedt az államcsőd esélyét is kifejező mutatószám, köszönhetően az IMF-megállapodással kapcsolatos derűlátásnak. A piac jelenleg ezzel Magyarországot jobb kockázati kategóriába sorolja több euróövezeti tagállamnál.
Vágólapra másolva!

Idei mélypontjára, az utóbbi egy évben most először 400 bázispont alá csökkent a magyar államadósság-törlesztési kockázat biztosítási tranzakcióinak árazása csütörtökön a londoni piacon, tükrözve az IMF/EU-megállapodással, illetve az eurójegybank (EKB) szuverén kötvényvásárlásaival kapcsolatos befektetői derűlátást. A CDS-felár mutatja azt is, hogy a piac mennyire tartja valószínűnek Magyarország csődjét.

Az egyik nagy londoni adósságpiaci adatszolgáltató, a Markit Financial Information Services szakelemzőinek kimutatása szerint a szuverén magyar törlesztésleállási kockázat elleni piaci biztosítási cseretranzakciók (CDS) középárfolyama 395 bázispont volt a csütörtöki londoni jegyzésben az irányadó ötéves államkötvény-lejáratra. A Markit adatai szerint a magyar CDS-középárfolyam egy hét alatt 26, egy hónap alatt 41 bázisponttal csökkent.

A magyar szuverén devizakötvény-kötelezettségek CDS-középárfolyamai egy másik nagy londoni piacfigyelő cég, az S&P Capital IQ globális piaci adatszolgáltató és elemzőcsoporthoz tartozó CMA csütörtöki kimutatása szerint is 400 bázispont alatt jártak. E cég piaci információs platformja szerint az ötéves magyar szuverén kötvénykötelezettségek törlesztésbiztosítási tranzakciói 393 bázispont környékén mozogtak a londoni piacon a 401,1 bázispontos előző esti záró után.

A csütörtökre kialakult magyar CDS-árazások azt jelentik, hogy egységnyi, tízmillió euró névértékű ötéves magyar államkötvényre jelenleg 400 ezer eurónál alacsonyabb éves középárfolyamon kínálnak határidős törlesztéskockázat-biztosítási szerződéseket a londoni piacon. Ezen a mércén Magyarországot a piac jelenleg jobb kockázati kategóriába sorolja több euróövezeti tagállamnál. A CMA csütörtöki adatai szerint Írország CDS-középárfolyama 401, Spanyolországé 437 bázispont környékén járt a londoni jegyzésben.

Az idei év első kereskedési hetében még 750 bázispont feletti magyar CDS-árjegyzési rekordokat mértek Londonban, így az év eleji szintnél most több mint 350 ezer euróval olcsóbb az irányadó ötéves futamidejű magyar szuverén devizakötvény tízmillió eurónként számított törlesztésbiztosítási középárfolyama a londoni piacon.

A londoni piaci elemzők szerint a magyar CDS-árfolyamok jelentős csökkenése és a magyar befektetési eszközök más kockázati mérőszámainak javulása volt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa által végrehajtott váratlan, negyed százalékpontos múlt heti kamatcsökkentés egyik fő tényezője.