Megkongatta a vészharangot a forint felett a topmenedzser

eurós kép jó
Vágólapra másolva!
A Richter híresen konzervatív és megbecsült vezérigazgatója, Bogsch Erik az Origónak adott interjújában tért ki a forint árfolyamára. Véleménye szerint a forint jelenleg is túl erős, ami torzítja a piaci viszonyokat, leépítésekhez vezet, ráadásul az ország versenyképessége sem igazolja ezt. Volt már hasonló: amikor Bogsch 2008-ban felemelte a szavát, fél év alatt 80 forintot gyengült a forint az euróval szemben.  
Vágólapra másolva!

Úgy gondolom, hogy ma 290 és 300 közötti forint/euró-árfolyam az, ami reális, az ennél erősebb kurzus rendkívüli mértékben torzítja a gazdaságot, és leépítésekhez vezet." - jelentette ki Bogsch az origo.hu-nak adott interjúban.

Amikor legutoljára gyengébb forintért kiáltott a neves cégvezető 2008 augusztusában 230-as árfolyam mellett, a piac beteljesítette várakozásait. Akkor 250 forintos árfolyamot tartott reálisnak, ami rövid két hónap alatt teljesült is, sőt féléven belül a 300-as szintet is elérte a kurzus. Persze ne felejtsük el, hogy ehhez a tőkepiacok teljes felborulására, és a kockázati prémiumok addig soha nem látott magasságokba ugrására volt szükség.

Tegyük azt is hozzá, hogy a Richter vezérigazgatója a saját vállalata, mint egy export-orientált cég vezetője nyilatkozott az interjúban, tehát hivatalból a forint gyengülése mellett kell, hogy lándzsát törjön, hiszen ez tesz jót a cég eredményének. Másfelől viszont Bogsch Eriket nem úgy ismerjük, mint aki csak úgy alaptalanul nekiáll handabandázni mindenféle árfolyamokról, a magyar piac egyik - ha nem a - legmegbecsültebb topmenedzsere, és híresen visszafogott, ha jóslatokra kerül sor.

Bár a forint nem mondható igazán erősnek az elmúlt időszakban látott gyengülés után, való igaz, hogy a magas kamatok az elmúlt évtized során megvédték a számottevő gyengüléstől, amit más különben az egyensúlytalansági és versenyképességi problémák, illetve az infláció közgazdaságilag indokolt volna.

Azt se feledjük persze, hogy 230-as EURHUF árfolyamnál túl erős forintról és várható gyengülésről talán kevésbé merész beszélni, mint 280 forint felett. Akárhogy is, amikor Bogsch Erik a múltban publikusan nevezett meg árfolyamcélt, akkor az valóban rövid határidőn belül teljesült is. Nem triviális, hogy most is így történik, de hasznos ezt is figyelembe venni.

EURHUF