Nehéz napja lesz az EKB elnökének

Vágólapra másolva!
Az euró az Európai Központi Bank kötvényvásárlási programjáról nyilvánosságra került részletek hatására visszatért a két hónapos csúcs közelébe, és a forintnak is sikerült elmozdulnia a 40 napos mélypontról. A csütörtöki kereskedésben kora délután jöhet a fordulat: Mario Draghi fél 3-kor kezdődő sajtótájékoztatóján sok minden eldőlhet.
Vágólapra másolva!

A csütörtöki kereskedés elején, 8 órakor az euró/forint árfolyam 284,3 környékén állt. Szerda délután az euró jegyzése 286,5 magasságában is megfordult - ilyen drága utoljára 40 napja volt a közös pénz.

A forint szerény délutáni erősödésében a nap híre játszotta a főszerepet: nyilvánosságra kerültek az EKB tervezett kötvényvásárlási programjának egyes részletei. A rövid lejáratú állampapírok piacán való sterilizált, de korlátlan vásárlásról szóló információk az eurót is erősítették: az euró/dollár árfolyam újra a két hónapos csúcs közelébe emelkedett, és ott is maradt. Csütörtök reggel 8 órakor az európai pénz egységét 1,2617 dolláron jegyezték a bankközi devizapiacon, csak kevéssel az augusztus 31-én elért, 1,2638 dolláros kéthavi csúcs alatt.

A forint piacára elvileg hatást gyakorolhattak volna az IMF-tárgyalásokkal kapcsolatos bejelentések is, de ennek nem sok jele látszott. Orbán Viktor közölte, hogy az tárgyalások a terv szerint haladnak, és az ősz folyamán be is fejeződnek, Varga Mihály főtárgyaló pedig kijelentette: az IMF-hitelt nem lehet megúszni. Ezek az árfolyamokra nemigen gyakoroltak hatást, egyrészt, mert a nemzetközi porondon sokkal fontosabb hírek is napvilágot láttak, másrészt pedig azért, mert az őszi tárgyalást már beárazta a piac, az ezt megerősítő nyilatkozatok így csak szerény információtartalommal bírnak.

Nehéz napja lesz Draghinak

Az elemzők szerint Mario Draghi az elnöki mandátumának a legnehezebb napja elé néz csütörtökön, amikor el kell fogadtatnia a kötvényvásárlási programot az EKB kormányzótanácsával. Az első számú ellenzője Németország, ahol az üzleti életben is sokan osztják a Bundesbank aggályait. Martin Blessing, a Commerzbank vezérigazgatója például leszögezte: a korlátlan kötvényvásárlással az EKB túllép mandátumán. "Elképzelni sem tudom, miként lehet bizalmat és erős valutauniót építeni a törvények megszegésével" - fogalmazott szerdán a szakember.

A piaci feszültséget jelzik a tőzsdék teljesítményei is: New Yorkban a szerdai kereskedést a Dow 0,1 százalékos pluszban, az S&P 500 viszont nagyjából ugyanekkora mínuszban zárta, és nem követtek egyértelmű irányt csütörtökön az ázsiai tőzsdék sem.