Vágólapra másolva!
A jelenlegi feltételekkel, "ezen az áron, így nem kell" az EU és az IMF által Magyarországnak felkínált hitel - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Facebook-oldalára feltöltött videón. A miniszterelnök szerint a jelenleg is zajló sárvári évindító Fidesz-frakcióülés döntött így.
Vágólapra másolva!

"Ezen az áron, így nem kell" az EU és az IMF által kínált pénzügyi, biztonsági garancia, döntött csütörtökön a Fidesz-KDNP Sárvárra kihelyezett frakcióülésén. A döntésről Orbán Viktor miniszterelnök egy rövid videón számolt be a Facebook-oldalán, és kijelentette, hogy maga is ezen az állásponton van.

Orbán szerint a frakcióülésen végigvették a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Unió feltételeit, amelyek a sajtóban is olvashatók, köztük a nyugdíjak csökkentése, a bürokrácia leépítése, a bankadó megszüntetése - mondta Orbán.

A miniszterelnök szerint a frakcióülésen felhatalmazták, hogy a következő napokban egy alternatív tárgyalási javaslatcsomagot dolgozzanak ki az EU és az IMF számára.

A Magyar Nemzet csütörtöki számában írt arról, hogy megismerték a kormánypárti képviselők az IMF követeléseit, a honatyák szerda este Sárváron kaptak tájékoztatást a feltételekről. A lap szerint az IMF követelései a következők: nyugdíjcsökkentés, nyugdíjkorhatár-emelés, családipótlék-csökkentés, személyijövedelemadó-emelés, privatizáció, utazási kedvezmények csökkentése, bürokrácialeépítés, általános, értékalapú ingatlanadó, önkormányzatok kiadásainak csökkentése, bankadó eltörlése és pénzjuttatás a bankszférának. Ezentúl a megállapodás akadálya lehet a jegybanki tranzakciós adó, amely az Európai Központi Bank szerint veszélyezteti a magyar jegybank függetlenségét - tették hozzá.

A Magyar Nemzet által közzétett, az IMF-nek tulajdonított lista azonban nem a valódi lista (ezzel másik cikkünk foglalkozik), Orbán a frakcióülésen is mint egyfajta horrorforgatókönyvet adta elő. Az állítólagos követeléshalmaz elrettentésre kell: hétfőn a parlamentben beszél a kormányfő, és ott értesüléseink szerint egy más típusú megszorító csomagot vázol fel a miniszterelnök, amit "kész felüdülésként" fogadhatnak az emberek az IMF-listához képest.

A frakcióülésen történtek hátteréről és az IMF-feltételekről itt olvashat részletesen.