Vágólapra másolva!
Orbán Viktor az IMF állítólagos feltételeit elutasító üzenetére estek az árfolyamok a pesti tőzsdén. Az OTP bő 2 százalékos pluszból közel 2 százalékos mínuszba került.
Vágólapra másolva!

A Budapesti Értéktőzsde indexe jelentősen esett, miután Orbán Viktor csütörtök délután a Facebook-oldalán közölte, hogy "ezen az áron, így nem" kell biztonsági, pénzügyi garancia a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) és az Európai Uniótól.

A kormányfő a csütörtökön megjelent IMF-kölcsönfeltételekre utalt, amelyek egy részét - így a nyugdíjak csökkentését, a bürokrácia leépítését, a bankadó megszüntetését és a bankoknak juttatandó pénzösszegeket - ő maga is felsorolta a közösségi oldalon közzétett videoüzenetben. (Az [origo] cikke szerint az IMF Magyar Nemzet által ismertetett listáját nem érdemes diktátumnak tekinteni, mert a valutaalapnak nem ez a módszere. A csomagot mindig az adott ország állítja össze, a nyugdíjak visszavágásának az igényével például soha nem hozakodott még elő az IMF, jóllehet ezt több ország is bevállalta már némi kölcsönért cserébe.)

A kora délután még bő 1 százalékos pluszban lévő irányadó index több mint 300 pontot esett, így közel 1 százalékos mínuszba került. A vezető részvények közül az OTP járt a legrosszabbul, a bankpapír árfolyama Orbán üzenete előtt még több mint 2 százalékos pluszban volt, utána viszont közel 2 százalékos mínuszba került. A többi vezető részvény közül a Mol az Orbán-üzenet megjelenése után 0,5 százalékos pluszban volt. A Magyar Telekom 1,6, a Richter pedig 0,5 százalékos mínusznál járt.