Vágólapra másolva!
Az IMF reggel megszellőztetett elvárásait nem hajlandó teljesíteni a kormány, ezen az áron nem kérnek nemzetközi hitelkeretet. A hírre 1 százalékos mínuszba zuhanta a BUX index, valamint a forint is 289 közelébe gyengült az euróval szemben.
Vágólapra másolva!

Szakad a BUX

Közel 1 százalékos emelkedésből 1 százalékos mínuszba esett a BUX, miután Orbán Viktor kijelentette, hogy nem tartanak igényt az EU-IMF védőhálóra. A háttérben az IMF követelései állnak, miszerint a kormánynak csökkentenie kellene a nyugdíjakat, az utazási kedvezményeket és a családi pótlékot, illetve emelni a nyugdíjkorhatárt és a jövedelemadót, de listán található a bankadó eltörlése, valamint az ingatlanadó bevezetése.

A miniszterelnök kijelentésére egyaránt beleadtak a nagyobb papírokba a befektetők, az OTP mellett a Magyar Telekom is 2 százalék körüli mínuszban található. A MOL sem maradt ki a zuhanásból, de még így is 0,4 százalékos pluszt tud felmutatni. A parketten rég nem látott, 17,5 milliárd forintos forgalom látható.

A forint sem maradt ki a gyengülésből, a napközben 283,5-288,5 között ingadozó EURHUF kurzus a hírre 289-ig emelkedett.

Feltételes kötvényvásárlás az ECB-től

Nem változtatott a rekord alacsony 0,75 százalékos alapkamaton az ECB, ugyanakkor a Bloomberg által megkérdezett 50 elemzőből 30 kamatvágást valószínűsített. Az ECB sajtótájékoztatón Mario Draghi elmondta, hogy várakozásaik szerint idén 0,2-0,6 százalékkal csökkenhet az eurózóna GDP-je, míg jövőre 0,5-1 százalékos bővülés lehetséges.

Nem okozott meglepetést a piacoknak a Bank of England sem, miután a 0,5 százalékos alapkamathoz és a 375 milliárd fontos eszközvásárlási programhoz sem nyúlt hozzá.

Negyedéves alapon a várttal megegyező 0,2 százalékot zsugorodott az eurózóna gazdasága a második negyedévben, míg éves alapon a várt 0,4 százalékos csökkenéssel szemben 0,5 százalékot esett a GDP.

Draghi beszédét követően ismét megugrottak a főbb nyugat-európai indexek, a DAX és a CAC40 is 2 százalékos emelkedésben áll. A Stoxx Europe 600 index mind a 10 szektora a pozitív tartományt erősíti, az élen a nyersanyagipari és a bankpapírok állnak 2,6, illetve 2,2 százalékos emelkedéssel.

Az ADP adat hátán emelkedik Amerika

1-1,1 százalékos pluszban állnak a főbb tengerentúli indexek, ami a kiugró ADP adatnak köszönhető. A várt 140 ezres bővüléssel szemben 201 ezer fővel bővült a foglalkoztatottak száma, ezen kívül az előző havi adat is felfelé lett módosítva.