Visszapattant a BUX az utolsó órában

Vágólapra másolva!
A kereskedés végére végül visszakapaszkodott a pozitív tartományba a BUX index Orbán Viktor délutáni szavait követően. Ezalatt az európai indexek jelentős emelkedést mutattak be Mario Draghi bejelentésének hírére, miszerint az ECB korlátlan beavatkozást ígért.
Vágólapra másolva!

Visszatért a pozitív tartományba a BUX

Az Orbán szavaira nagyot eső BUX-ot (+0,6%) nap végére visszahúzták a pozitív tartományba, mindehhez rég nem látott, 21,6 milliárd forintos forgalom párosult. A nap nyertese a MOL lett 1,9 százalékos emelkedés mellet, ugyanis olajpapírunk még a miniszterelnök nyilatkozatára is a pozitív tartományban ragadt, sőt, a zárásban felrántották a befektetők.

Az utolsó fél órában végül az Egisnek (+0,9%) és az OTP-nek (+0,8%) is sikerült elhagynia a negatív tartományt. Bankpapírunk a napközi vezető szerepét azonban már nem tudta visszaszerezni szektorában. A Magyar Telekom (-0,2%) csak részben tudta ledolgozni az esést, míg az egész nap gyengélkedő Richterbe még jól bele is adtak a kereskedés végén.

Az események a forint piacán is éreztették hatásuk, az EURHUF kurzusa 289 felett is járt, miközben délelőtt még 283 felé közelített, jelenleg 287,5 közelében áll az árfolyam.

Megpattantak az indexek Draghi szavaira

A Draghi által bejelentett korlátlan beavatkozásra meglódultak az európai indexek, a zárás előtti percekben 2,7 százalékos emelkedést mutat a DAX, ezzel nem csak hogy visszakerült a 7000-es szint fölé, de még idei csúcson is zárt az index. A Stoxx Europe 600 index tíz szektora egyaránt 1 százalék feletti pluszban áll, az élen a pénzügyi- (+3,6%) és a nyersanyagipari (+3,5%) papírok állnak.

DAX

Forrás: [origo]

Rég nem látott magasságokban az S&P

2008 májusa óta a legmagasabb napközi értékét érte el az S&P 500. Komponensei közül a chipgyártó Micron és SanDisk teljesítenek a legjobban 7 százalék feletti emelkedéssel, miután egyes jelek szerint a NAND Flash memória chipekben hiány alakult ki, utóbbi pedig egyes okostelefonok és a tabletek eleme.Az ADP adat után az ISM nem feldolgozóipari beszerzési menedzser index 53,7 pontos értéke is jobb lett, mint a várt 52,6 pont ezzel segítve a tengerentúli piacokat.

Történelmi csúcsra emelkedett az Amazon (+2,2%) árfolyama 251,91 dolláron a legújabb Kindle Fire várható piacra dobásának spekulációjára.

Amazon (Nasdaq)

Forrás: [origo]