Kicsit rosszabb a GDP-adat a vártnál

Vágólapra másolva!
A felülvizsgált adatok szerint a magyar GDP az idei második negyedévben 1,3 százalékkal csökkent, az előzetes szám 1,2 százalékról szólt - közölte a KSH. Az elmúlt két év növekedésének hajtóerejét jelentő feldolgozóipar bővülése az elmúlt negyedévben megtorpant, emellett most a mezőgazdaság sem tudta megsegíteni a gazdaságot.
Vágólapra másolva!

Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) 2012 második negyedévében 1,3 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint a csökkenés 1,1 százalékos - közölte pénteken a KSH. A statisztikai hivatal augusztus közepén tette közzé az előzetes adatokat a második negyedéves GDP-ről, ezek 1,2, illetve 1,1 százalékos visszaesésről szóltak. Az Európai Unió bruttó hazai terméke 0,2 százalékkal csökkent a második negyedévben az előző év azonos időszakához képest.

A KSH tájékoztatója szerint a nemzetgazdasági ágak többségének a teljesítménye stagnált. A mezőgazdaság és az építőipar teljesítménye jelentősen visszaesett, ráadásul az elmúlt két év növekedésének hajtóerejét jelentő exportorientált feldolgozóipar bővülése is megtorpant az elmúlt negyedévben. A mezőgazdaság, az ipar és az építőipar együttesen 1 százalékponttal rontotta a GDP-adatot.

A GDP felhasználási oldalán a háztartások tényleges fogyasztása 2012 második negyedévében 1,6 százalékkal csökkent. Mind a külföldiek magyarországi fogyasztása, mind a magyarok külföldi fogyasztásában csökkenést mért a statisztikai hivatal.

A Nemzetgazdasági Minisztérium a KSH adatának közzététele után közölte: a kormányzat továbbra is dolgozik azokon az eszközökön, amelyek a növekedés beindításához szükségesek.