Vágólapra másolva!
Folytatódik az emelkedés az európai parketteken a pénzügyi szektor felülteljesítése mellett, az élen a francia és a német bankpapírok haladnak. A Glencore megemelte az Xstrata-ra tett vételi ajánlatát.
Vágólapra másolva!

Megemelte a tétet a Glencore

Kitart az optimista hangulat ez európai piacokon, a FTSE100 (+0,3%) mellett a DAX (+0,8%) is lemaradónak számít a CAC40-hez (+1,4%) képest. A Stoxx Europe 600 index tíz szektora közül továbbra is pénzügy (+2,1%) teljesít a legjobban, főként a francia és a német bankpapíroknak köszönhetően.

Nagyot ugrott a londoni parketten forgó Xstrata (+5,7%) is, miután a felvásárló Glencore megemelte ajánlatát. Az eddigi 2,8 részvénnyel szemben már 3,05 sajátrészvényt adna a célpont papírjaiért cserébe.

Xstrata (LSE)

Forrás: [origo]

4 százalékot emelkedett a brüsszeli parketten a Solvay, ugyanis a belga cég szeptember 24-től a CAC40 index komponense lesz, miután a Peugeot kikerül az összetevők közül.

Pozitív meglepetés okozott a júliusi német ipari termelési adat, ami júniusról 1,3 százalékot emelkedett, míg a Bloomberg által megkérdezett 39 elemző stagnálásra számított.

Beindult az Egis

Az OTP (+2,4%) és a MOL (+2,5%) vezetésével emelkedik a BUX (+1,7%) index. A Magyar Telekom (+0,7%) és a Richter (+0,4%) is csak szolidabb pluszokat tudnak felmutatni, míg az Egis (+1,2%) ismét a 17 000 forintos szint felett vitézkedik.

A piac jó teljesítménye ellenére gyenge makroadatok láttak napvilágot. A GDP a második negyedévben tovább szűkült, negyedéves alapon 0,2, míg éves alapon 1,3 százalékkal. Az ipari termelés júliusban 1,2 százalékkal csökkent a tavalyi bázishoz képest, ezzel alulmúlva a konszenzusban szereplő 0,7 százalékos és az előző havi 0,6 százalékos bővülést.