Korábbi listájára is várja még a választ az EU

Vágólapra másolva!
Választ vár a magyar kormánynak júliusban átadott dokumentumára az Európai Bizottság. Ez a dokumentum vélhetően nem azonos azzal, amelyre csütörtökön Orbán Viktor hivatkozott, amikor azt mondta, ilyen áron nem kell IMF-megállapodás.
Vágólapra másolva!

Az Európai Bizottság a magyar válaszra vár azzal a dokumentummal kapcsolatban, amelyet a Nemzetközi Valutaalap (IMF), az Európai Unió és az Európai Központi Bank képviselői júliusban adtak át a magyar hatóságoknak Budapesten - közölte pénteken sajtótájékoztatón Olivier Bailly, az Európai Bizottság szóvivője.

Bailly a dokumentum pontos tartalmát bizalmasnak nevezte, annyit árult el, hogy az uniós intézmények és az IMF közös előzetes véleményét tartalmazza a magyar gazdaság állapotát illetően és azzal kapcsolatban, hogy milyen lehetséges intézkedéseket látnának szívesen.

Arra a kérdésre, hogy a pénzügyi tranzakciós illeték magyar szabályozásával kapcsolatos brüsszeli aggályok hátráltatják-e a hiteltárgyalások menetét, Bailly azt válaszolta: az Európai Bizottságban egyelőre nem fejezték be a magyar válaszok elemzését azzal kapcsolatban, hogy a magyar rendelkezések összhangban állnak-e az uniós joggal.

Orbán Viktor csütörtökön jelentette be arra az állítólagos IMF-listára hivatkozva, amely a Magyar Nemzetben jelent meg, hogy az IMF által kért megszorítások árán nem kell Magyarországnak a pénzügyi segítség.

A Európai Bizottság által átadott dokumentum vélhetően nem azonos azzal, amelyre csütörtökön Orbán hivatkozott (erről bővebben itt olvashat). A miniszterelnök ugyanis azt mondta, csütörtökön kapott egy jelentést az IMF/EU-tárgyalódelegáció uniós részétől a magyar tárgyalásokról, amelyben sokkal több konkrétum szerepel, mint a korábbi feljegyzésekben.

Az IMF és a vele szorosan együttműködő Európai Bizottság július végén hagyott a kormánynál egy dokumentumot. Az nem követeléslista, bár tartalmasabb egy egyszerű emlékeztetőnél, több mint az egy héten át folytatott többtucatnyi megbeszélés összefoglalója.