Szuper hangulatban erősödött a forint

Vágólapra másolva!
Igaz, hogy az amerikai munkaerő-piaci adat csalódást okozott, a globális befektetői hangulatot nem rontotta el. Az euró/dollár árfolyam május 22-e óta nem látott magasságba, 1,28 fölé emelkedett, a forint 285 alatt is járt.
Vágólapra másolva!

A hét végéig kitartott a jó hangulat a piacokon, nem számított az sem, hogy a washingtoni munkaügyi minisztérium a várakozásoknál gyengébb munkaerő-piaci adatokat tett közzé, amelyek szerint a nem mezőgazdasági szektorokban az álláshelyek száma - a 125 ezret váró elemzői konszenzusra rácáfolva - csak 96 ezerrel nőtt augusztusban.

A jó hangulatban az első számú menekülődevizaként számon tartott dollár gyengült, az euró/dollár árfolyam délután 1,28 fölött, május 22. óta nem látott magasságban is megfordult.

A forint is profitált a jó hangulatból: a hazai deviza, amely csütörtökön alulteljesített a cseh koronával és a lengyel zlotyval szemben, pénteken javítani tudott: az euró árfolyama, amely délelőtt 288 fölött is járt, késő délután 285 alá is benézett.

Az euró/forint árfolyam várhatóan nem emelkedik 290 fölé a jövő héten sem - véli Soós Róbert, az XTB Magyarország elemzője. A szakember szerint a 290-es ellenállás áttörése után viszonylag gyors gyengülés következhet 292-ig, ennek valószínűsége azonban a kedvező befektetői hangulatban csekély. Amennyiben az IMF-tárgyalásokban nem lesz előrelépés, és csak az egyoldalú üzengetés folytatódik, az növelheti a bizonytalanságot - figyelmeztet Soós Róbert, aki a jövő héten 285-290 közötti euróárfolyamra számít.

Az EKB kötvényvásárlási programjától egyelőre megnyugodtak a piacok, a jó hangulatban az euró tarthatja a hét végi szinteket a jövő héten is - teszi hozzá az XTB elemzője.