Újraírnák a gazda fogalmát

Vágólapra másolva!
Pontosítanák az agrárkamarai törvényben, hogy ki számít gazdának. A kamarai tagságot pedig önkéntes belépők számára is lehetővé tennék.
Vágólapra másolva!

Módosítaná az idén nyáron született új agrárkamarai törvényt két kormánypárti politikus. A módosítások között szerepel például a gazda fogalmának pontosítása.

A javaslat szerint gazda csak az lehetne, aki "Magyarország területén lakóhellyel, tartózkodási hellyel, illetve székhellyel vagy telephellyel rendelkező agrárgazdasági tevékenységet folytató őstermelő vagy egyéni vállalkozó."

A jelenleg érvényes fogalommagyarázat viszont úgy szól, hogy, hogy minden ilyen "agrárgazdasági tevékenységet folytató természetes személy, ide értve az egyéni vállalkozót is."

A javaslat indoklása szerint azért kell a természetes személyek tág körét szűkíteni az őstermelőkre, mert ők (és az egyéni vállalkozók) azok, akik a mezőgazdasági tevékenységet regisztrált körülmények között űzik.

A javaslat abban is módosítana a kamarai törvényen, hogy önkéntes belépést is lehetővé tenne. Az önkéntes tagok a kötelezően regisztrált gazdálkodókkal egyenlő jogokkal bírnának.

A javaslatot Jakab István (Fidesz), Győrffy Balázs (Fidesz) és Sáringer-Kenyeres Tamás (KDNP) adta be.