Az olaszok és az osztrákok sem dőzsölnek tovább

Vágólapra másolva!
A vártnál árnyalatnyival nagyobb mértékben csökkent az olasz gazdaság teljesítménye a második negyedévben. Az osztrák gazdaság gyakorlatilag stagnált. Mindkét országban jelentősen visszaesett a lakossági fogyasztás.
Vágólapra másolva!

Az előzetes becslésnél lassabban nőtt az osztrák gazdaság a második negyedévben - közölte az Osztrák Gazdaságkutató Intézet (WIFO) hétfőn. Az osztrák bruttó hazai termék negyedéves szinten 0,1 százalékkal nőtt április-júniusban. A WIFO korábban azt becsülte, hogy 0,2 százalékkal nő majd az osztrák gazdaság a második negyedévben (a január-márciusi időszakban 0,5 százalékos volt a növekedés).

Az osztrák lakosság fogyasztása egymást követő második negyedévben stagnált, de az állam többet költött, mint az első negyedévben. Az osztrák GDP éves összehasonlításban 0,1 százalékkal nőtt a második negyedévben (az első negyedévben még 2,1 százalék volt a növekedés).

Aggasztó adatok érkeztek az olasz gazdaságról is, amelynek teljesítménye a vártnál jobban csökkent a második negyedévben. Az olasz statisztikai hivatal hétfői adatai szerint a GDP 0,8 százalékkal csökkent az első negyedévhez és 2,6 százalékkal a tavalyi év azonos időszakához képest. A hivatal eredeti becslésében ennél 0,1 százalékponttal kisebb érték szerepelt. A visszaesést döntően a belföldi fogyasztás gyengélkedése okozta, az export árnyalatnyit emelkedett, az import viszont csökkent. Olaszországban 2011. július óta csökken a GDP.

A felülvizsgált adatok szerint a magyar GDP az idei második negyedévben 1,3 százalékkal csökkent, az előzetes szám 1,2 százalékról szólt - közölte a KSH. Az elmúlt két év növekedésének hajtóerejét jelentő feldolgozóipar bővülése az elmúlt negyedévben megtorpant, emellett most a mezőgazdaság sem tudta megsegíteni a gazdaságot.