Fél évet csúsznak a nemzeti dohányboltok

Vágólapra másolva!
A reptéri vámmentes boltokban továbbra is lehetne dohányterméket árulni, miután a parlament alkotmányügyi bizottságában átment egy erről szóló módosító javaslat. A nemzeti dohányboltokat jövő január helyett csak júliusban állítanák fel, és azok a kereskedők működtethetnének ilyeneket, akik az államtól megkapták erre a koncessziós jogot. Egyes kistelepüléseken mozgóboltokban is lehetne cigarettát venni.
Vágólapra másolva!

Több zárószavazás előtti módosító javaslat is átment az alkotmányügyi bizottság hétfői ülésén. A fideszes Vas Imre javaslataira a testület kormánypárti többsége igennel szavazott, azokat a Nemzetgazdasági Minisztérium képviselője is támogatta.

A trafiktörvény-javaslatot a parlament még februárban öntötte végleges formába, de a zárószavazást elhalasztották, mondván megvárják az Európai Bizottság véleményét is. Az uniós testület végül nem fűzött elmarasztaló véleményt a készülő magyar trafiktörvényhez.

A jogszabály az állam kizárólagos gazdálkodási körébe utalja a dohánytermékek kiskereskedelmét, így azokat csak a koncessziós szerződés alapján működő kereskedők árulhatnák. Az előterjesztés úgy számol, hogy nagyjából hétezer dohánybolt jön létre országszerte. A javaslatról várhatóan kedden lesz zárószavazás a parlamentben.

Az utolsó pillanatban is módosítottak a javaslaton

Míg az egységes javaslat szerint a pályázatokat szeptember végéig írták volna ki, és az év végéig zárultak volna le, az első engedélyeket pedig jövő január 1-jétől lehetett volna kiadni, az alkotmányügyi bizottság egyik zárószavazás előtti módosító indítványa megváltoztatja a határidőket. Eszerint a pályázatokat első alkalommal november 15-ig kell kiírni, és az eredményt 60 napon belül kell kihirdetni, az engedélyeket pedig 2013. július 1-jén lehetne legkorábban kiadni.

Emellett kivennék a törvényjavaslat hatálya alól a repülőterek vámmentes üzleteit, így ott a jövőben is lehetne majd dohánytermékeket árusítani. Szintén változást hozna annak a zárószavazás előtti módosító javaslatnak a beépülése, amely szerint - az eredeti előterjesztésben foglaltakkal szemben - nem lehetne örökölni a koncessziós jogot, valamint dohánytermékeken kívül nem lehetne mást árulni a dohányboltokban.

Egy másik módosító indítvánnyal lehetővé tennék, hogy az állam mozgóboltokat működtessen azokon a kistelepüléseken, ahol a koncessziós pályázat eredménytelenül zárul.

A testület ülésén a jobbikos Gaudi-Nagy Tamás kérdésére Lenner Áron belgazdaságért felelős helyettes államtitkár azt mondta: a módosító indítványok leginkább a Brüsszellel folytatott tárgyalások eredményeként jöttek létre, nagy részük kompromisszumos javaslat annak érdekében, hogy ne induljon kötelezettségszegési eljárás Magyarország ellen.