Húszmilliárd eurót hajt be a franciákon Hollande

2012.09.10. 9:28

Adóemeléssel és szigorú takarékoskodással harcol a költségvetési deficit ellen a francia elnök. A cél az, hogy az idei, 4,5 százalékos deficitet 3 százalékra csökkentsék.

Húszmilliárd eurós adóemelést jelentett be a francia elnök. Francois Hollande vasárnap késő esti, rendkívül nagy érdeklődéssel várt televíziós nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy kormánya nagymértékű adóemeléssel és szigorú takarékoskodással kívánja mérsékelni a költségvetési deficitet.

A szocialista államfő azt elmondta, hogy a 20 milliárd euróra tervezett adóemelések mintegy fele-fele arányban oszlanak meg a magánháztartások, illetve a vállalatok között. A TF1 televíziónak adott interjúban bejelentette, hogy ezen kívül az állam mintegy 10 milliárd eurót kíván megtakarítani. Hollande hangoztatta, hogy Franciaországnak 30 év óta nem volt olyan szigorú költségvetése, mint a 2013-as. "Egyetlen euróval sem adunk ki többet 2013-ban, mint ebben az évben" - tette hozzá.

A szocialista kormány szeptember végén terjeszti elő a jövő évre tervezett költségvetést. A cél az, hogy az idei, 4,5 százalékos deficitet 3 százalékra csökkentsék. Ezzel egy 33 milliárd eurós lyukat kell betömni.

A május közepén hivatalba lépett, Nicolas Sarkozy konzervatív elnököt követő Hollande megerősítette, hogy kitart a leggazdagabbak 75 százalékos megadóztatása mellett. Közölte, hogy ezt az adót azoknak kell fizetniük, akik több mint egymillió eurós éves jövedelemmel rendelkeznek. Kivétel nem lesz ez alól - hangsúlyozta az elnök, aki ugyanakkor elismerte, hogy a szóban forgó adó jelképesnek számít, és csupán 2000-3000 embert érint. Közölte, hogy a bevétel fő forrását a jövedelemadó reformja, valamint a vállalati tőkejövedelmek erősebb megadóztatása jelenti majd. Hozzátette ugyanakkor, hogy mindez elsősorban a nagyobb vállalatokat érinti majd, szavai szerint ügyelni fognak arra, hogy a kis- és közepes vállalatok adóterhei lehetőség szerint ne növekedjenek.

Az államfő egyidejűleg lefelé korrigálta a 2013-as gazdasági növekedéssel kapcsolatos becsléseket. Hollande úgy fogalmazott, hogy a növekedés jövőre mintegy 0,8 százalékos lesz, miközben a kormány eddig 1,2 százalékos növekedést jelzett előre.

KAPCSOLÓDÓ CIKK