Vágólapra másolva!
Tudomány és művészet is egyben a hitelképesség megállapítása, nincs könnyű dolguk a bankoknak, és a 20 százalékos nemfizetési arány miatt nagyon óvatosak - fogalmazott Balázs László, a Volksbank elnök-vezérigazgatója a Joint Venture Szövetség konferenciáján.
Vágólapra másolva!

Azt a körülményt, hogy számos kisebb hazai vállalat nem tud átcsúszni a bankok hitelképességi szűrőjén, Balázs László szerint néhány dolog segíthet áthidalni. Egy jól működő hitelgarancia-rendszer például nagyban segítheti a mikrovállalkozások hitelezhetőségét, továbbá fontos szerepet kaphatnak a vállalkozásokat közelebbről ismerő kamarák is.

A személyes ismeretség az egyik legfontosabb tényező, ez oldhatja fel a bizalmi válságot, amely ma jellemzi a magyar gazdaságot, emelte ki a Volksbank egyébként hamarosan leköszönő elnök-vezérigazgatója.

Példaként felhozta a Széchenyi-hitelprogramban részt vevők törlesztési fegyelmét, ami sokkal erősebb, mint általában a vállalatok körében (a nemfizetési arány itt mindössze 5 százalékos). Balázs László szerint ennek éppen az az oka, hogy itt olyan szűrőkön mennek át a cégek, amelyek személyes ismereteket is felhasználva vizsgálják a fizetőképességet.