Túl kevés lesz a dohányboltokból

Vágólapra másolva!
Csökkenhet a munkahelyek száma, miközben nőhet a feketekereskedelem aránya a dohánypiacon - állította a dohányipari szövetség. Szerintük a legnagyobb baj, hogy túl kevés lesz a dohánybolt.
Vágólapra másolva!

Kevés lesz a dohányboltok száma, és nem fognak tudni megélni, ha csak dohánytermékeket árulhatnak - reagált a Dohányipari Befektetők Magyarországi Szövetsége a trafiktörvény keddi elfogadására. Attól is félnek, hogy nőni fog az illegális piac, és csökkenni fog a munkahelyek száma.

Kevésbé fogja beváltani a hozzá fűzött reményeket a trafiktörvény a Dohányipari Befektetők Magyarországi Szövetsége (DBMSZ) szerint. A szervezet elsősorban a boltok várható számát kevesli - a kedden elfogadott törvény értelmében a kétezer lakosúnál kisebb településeken legfeljebb egy, utána minden kétezer lakosonként egy újabb dohányboltot lehet majd üzemeltetni, ahol kizárólag dohánytermékeket árulhatnának -, és azt is szeretnék, ha nem csak dohánytermékeket szabadna árusítaniuk.

A DBMSZ úgy kalkulál, hogy a jelenleg 40 ezer értékesítési hely 6-7 ezerre csökken majd, ami szerintük a dohánytermékek utáni adók emelésével együtt nagyban hozzájárulhat az illegális piac növekedéséhez.

Ausztriát hozzák fel példaként, ahol a 6800 dohánybolttal együtt összesen körülbelül 44 ezer értékesítési hely létezik, és azokban az uniós országokban is, ahol a hazaihoz hasonló kiskereskedelmi monopóliumot vezettek be, megengedik, hogy más termékeket is árusítsanak a boltok, hogy rentábilisak legyenek.

A szövetség szerint a törvény végrehajtása, valamint a miniszteri rendelet kialakítása során lehetne még úgy javítani a jogszabályon, hogy meg lehessen őrizni a munkahelyek számát és a legális piac méretét, illetve visszaszorítani az illegális piacot. Jelezték, ha szükséges, akár felül is kell majd vizsgálni a most elfogadott törvényt.