NGM: Jövőre 266 forintos euró is lehet

2012.09.11. 15:54

A Nemzetgazdasági Minisztérium arra számít, hogy már november közepén megszületik az IMF-fel a megállapodás. Ennek egyik következmény az lehet, hogy jövő év végére akár 266 forinton is állhat egy euró.

Az IMF/EU-megállapodás a Nemzetgazdasági Minisztérium számításai szerint jövőre a kamatkiadásokat 102 milliárd forinttal csökkenti, és erősíti a forintot: a tárca számításai szerint az euró jövő év végére 266 forint lehet - áll a Költségvetési Tanácsnak augusztus 23-án küldött NGM elemzésben, amely Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter Vágó Gábor LMP-s képviselőnek küldött szeptember 10-i levelében a parlament honlapján olvasható.

A tárca azzal számol, hogy a kormány 2012. november közepéig megköti a nemzetközi szervezettekkel a hitelkeretről szóló megállapodást. Ennek köszönhetően a hozamok november közepéig a költségvetési javaslatban alkalmazottnak megfelelően alakulnak, a megállapodás hatására pedig azonnal 50 bázisponttal csökkennek. Ezt követően további 150 bázispontos fokozatos csökkenést vár a tárca az állampapír hozamokban 2013 végéig.

266 forintos euró

A tárca azt is feltételezte a tárca, hogy a forint-euró árfolyam július végétől 280 forintos szintre csökken (ez meg is valósult), majd november közepétől (a hitelszerződés feltételezett aláírását követően) további fokozatos 5 százalékos erősödésen megy keresztül 2013 végéig, ennek alapján az euró 266 forint lesz a következő év végén.

Bár az augusztusban küldött elemzés még azt tartalmazza, hogy a jegybank megadóztatásából összesen 116 milliárd forintos pénzintézeti járulékbevételt remél a nemzetgazdasági tárca, a szakminiszter legújabb nyilatkozata szerint várhatóan nem adóztatják meg a jegybankot, mivel azt a Magyar Nemzeti Bank mellett  az Európai Központi Bank, az Európai Bizottság és az IMF is ellenzi.

A már korábban is bejelentett tranzakciós adóból 136 milliárd forintot remél az NGM, ennek legnagyobb tétele az átutalásokat érinti, ebből 84 milliárd forintot, bankkártyás készpénzfelvételek után és a sárga csekkekre kivetett adóból 23 milliárd forintot kell befizetni az érintett pénzintézeteknek, míg az államkincstártól további 10,3 milliárdos bevétel várható.

Miután a  2013-as költségvetés beterjesztése után állította össze a kormány a munkahelyvédelmi akciótervévet, amely mintegy 300 milliárd forintos bevételkieséssel jár, ennek fedezetét terveik szerint egyrészt az adóbeszedés hatékonyságának javulása, illetve a tranzakciós adó, másrészt egy novemberi IMF-megállapodás következményeként várható kamat és hozamcsökkenés eredményezheti. (Ezek bizonytalanságáról itt olvashat bővebben.)

A KT-t érdekli, mitől lesz hatékonyabb az adóbeszedés

A Matolcsy György által küldött augusztusi NGM elemzést követően a Költségvetési Tanács további információkat kért a szaktárcától a jövő évi költségvetéssel kapcsolatban, miután a korábban a tárcától igényelt háttértanulmányokat áttekintette. Ezeket a KT azért kérte, mert megállapította, hogy a parlament által elfogadott módosító javaslatok következtében a 2013-as költségvetési törvény, amelynek sarokszámait 2012. július 12-én rögzítette az Országgyűlés, alapjaiban különbözik attól a költségvetési törvénytervezettől, amit a tanács vizsgált, és amivel kapcsolatban alapvető ellenvetése nem volt.

Az NGM-hez intézett kérdések egy része az adóbeszedés hatékonyságának kérdésköréhez kapcsolódik, ahhoz, hogy a beszedés hatékonyságának javításától várt 150-160 milliárd forint többlet-adóbevételt milyen eszközökkel biztosíthatja az adóhivatal, másrészt a gazdasági növekedés ez évi, illetve jövő évi várható számairól tett fel kérdéseket a KT.