Sikeres tőkeemelés a CIG Pannóniánál

Vágólapra másolva!
1,4 milliárd forintos tőkeemelést hajtott végre a CIG Pannónia kamatozó részvények kibocsátásával. A szokatlan finanszírozási forma költsége még nem ismert, azt azonban lehet sejteni, hogy ez az összeg nem lesz elegendő az új Szolvencia II tőkeszabályozásnak való megfeleléshez. Az MFB alárendelt kölcsöntőkéje lehet a megoldás, amiről július óta folynak a tárgyalások.
Vágólapra másolva!

Még az áprilisi közgyűlés döntött a cég tőkéjének felemeléséről, és már korábban érkezett egy bejelentés arról, hogy várhatóan 1,4 milliárd forintnyi kamatozó részvényt jegyeznek le a befektetők. A zártkörű kibocsátás során forintban és euróban denominált részvénysorozatokat lehetett jegyezni, de egyelőre nem tudni, milyen megoszlásban történt a tőkeemelés. Emiatt a szokatlan tőkekonstrukció pontos költsége még nem ismert.

A menedzsment korábbi közlése szerint a 2014-től életbe lépő Szolvencia II szabályozás miatt 4 milliárd forint tőkére lehet majd szüksége a biztosítónak. A jelenlegi tőkebevonás mellett tehát szükség van további tőkebevonásra. Az MFB-vel folytatott tárgyalások alapján alárendelt kölcsöntőkével oldhatja meg ezt a problémát a CIG Pannónia. Az előzetesen bejelentettek szerint egy 10 éves futamidejű, maximum 5 milliárd forint összegű konstrukcióról lenne szó. Látva azonban a jelenlegi tőkebevonás eredményét, feltehetően az 5 milliárdnál kevesebb tőkéről fog szólni a végleges megállapodás.

CIG Pannónia

Forrás: [origo]