Elindulhat az európai mentőalap

Vágólapra másolva!
Elutasította az ESM elindulását akadályozó beadványokat a német alkotmánybíróság, bár nem teljesen feltétel nélküli a döntés, a verdikt a piac által várt pozitív forgatókönyvnek felel meg. 
Vágólapra másolva!

Engedi az ESM-et a bíróság

Úgy tűnik, elhárult az egyik legfontosabb akadály az állandó európai mentőalapnak szánt ESM elől, miután a német alkotmánybíróság elutasította azokat a beadványokat, amelyek a német alkotmánnyal ellentétesnek vélték az ESM alapban való részvételt. A döntés értelmében az ESM-re vonatkozó jogszabályokat ratifikálhatja a német parlament.

A döntés nem feltétel nélküli, az alkotmánybíróság azt is kimondta, hogy garantálni kell, hogy a német hozzájárulás ne haladja meg az alsóház által már jóváhagyott 190 milliárd eurós összeget (az ESM alapba a lakosság arányában fizetnek be az eurózóna tagállamai, így Németország részvétele kulcsfontosságú az egész mechanizmus működése szempontjából).

Összességében tehát az alkotmánybírósági határozat pozitív, megfelel a piaci várakozásoknak, a határozathoz csatolt feltétel pedig egyelőre úgy tűnik, nem jelent akadályt az ESM felállításában. A kérdés azért is fontos, mert ECB múlt héten bejelentett OMT nevű kötvényvásárlási programjából csak akkor részesülhetnek az érintett perifériaországok, ha előbb az ESM-hez fordulnak segítségért.

Az ESM és az ECB kötvényvásárlásainak kapcsolatáról olvassa el korábbi elemzésünket:

Megörültek a befektetők

A bírósági tájékoztató alatt az EURUSD nagyokat csapkodott, az első percekben az euró látványosan gyengült, a kurzus 1,288 közeléből 1,282-re esett, majd mikor kiderült, hogy egyelőre csak a beadványt olvassa fel a bíróság elnöke, gyorsan vissza is korrigált. A végleges döntésre viszont 1,29-ig pattant fel a kurzus, alátámasztva, hogy a piac számára pozitív forgatókönyv valósult meg.

Az olasz és spanyol tízéves kötvényhozam 5-10 bázispontos csökkenést mutatnak a tegnapi záróértékhez képest, miközben a bejelentést megelőzően ugyanilyen mértékű emelkedésben álltak, ahogy fokozódott a feszültség a bejelentés körül. A két ország kötvénypiacai számára az ECB esetleges kötvényvásárlásai miatt volt fontos, hogy az ESM elől elháruljon az akadály.