Vágólapra másolva!
A főbb európai tőzsdeindexek és az euró is pozitívan fogadta a mai német alkotmánybírósági döntést. A hazai parkett ugyanakkor nem tud együtt örülni teljes mértékben a nemzetközi piacokkal, több blue-chip is a negatív tartományban mozog.
Vágólapra másolva!

A bírák rábólintottak az ESM alapra, ugyanakkor feltételeket határoztak meg. A jövőben csak a német alsó- és felsőház jóváhagyásával lehet az eddigi 190 milliárd eurós német hozzájárulást növelni. Jean-Claude Juncker szerint már október 8-án életképes lehet az ESM alap. Az piacok örömmel fogadták a döntést, az EURUSD az első gyengélkedés után rögtön emelkedő pályára állt és 1,29 fölé nézett ki.

eurusd

Elszakadt a BUX a nemzetközi tőzsdéktől

Az OTP és a Richter képes emelkedést összehozni a német alkotmánybírósági döntés után, a többiek viszont gyengélkednek, főként a tegnap 4 százalékot emelkedő MOL. A hazai olajcégnek délelőtt volt egy nem túl nagy horderejű bejelentése, miszerint kötvénybefektetőkkel tárgyalnak majd a Citigroup és az HSBC szervezése révén.

A német, a spanyol és a francia tőzsdeindexek 0,6-0,8 százalékos pluszban mozognak német döntést követően. A napi maximumról ugyan lecsorogtak, de még mindig jó a kedv.

Kockázatvállalási kedv növekedése látható a piacokon

A kötvénypiacok is optimistán reagáltak, a spanyol és olasz tízéves hozamok csökkenést mutatnak, míg a német párja 1,6 százalék fölé emelkedett.

Délelőtt tartott Olaszország egy állampapír-aukciót, ahol az egy hónappal korábbi kibocsátáshoz képest 1 százalékponttal alacsonyabb hozam mellett adtak el egyéves papírokat 9 milliárd euró értékben. A háromhónapos DKJ-k esetében az előző 0,865 százalékról 0,7 százalékra csökkent a hozam.

A németek is tartottak ma kötvényaukciót, ötéves papírokat adtak el 0,61 százalékos hozam mellett, de a legutóbbi kibocsátáshoz képest lényegesen alacsonyabb áron. Az akkori hozam 0,31 százalék volt.

Az arany és az ezüst határozott ugrást mutatott be az euró erősödésével párhuzamosan. Ismét 1750 dollár közelében mozog az előbbi, míg 34 dollár fölött az utóbbi árfolyama.

arany

Makrogazdasági adatok szempontjából kevésbé volt aktív a délelőtt. Csupán egy eurózónabeli ipari termelési adatot tettek közzé. Júliusban havi alapon 0,6 százalékos expanziót lehetett látni a júniusi 0,6 százalékos csökkenés után. Az elemzők csupán 0,1 százalékos növekedést prognosztizáltak.