Amerikában kinyitják a pénzcsapot

Ben Bernanke, a FED elnöke, amerikai jegybank
Vágólapra másolva!
Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed úgy döntött, hogy újabb pénznyomtatással segíti az amerikai gazdaság kilábalását. Ez a Fed harmadik ilyen programja a válság kezdete óta. Amíg nem látják úgy, hogy a gazdaság helyzete javul, havonta 40 milliárd dollárt öntenek a piacokra.
Vágólapra másolva!

Újabb gazdaságélénkítő lépésekről döntött az amerikai jegybank szerepét ellátó Federal Reserve (Fed). A Fed havi 40 milliárd dollár értékben kezd jelzálog-fedezetű kötvényeket vásárolni - derült ki a magyar idő szerint csütörtök esti kamatdöntés után kiadott közleményből.

Mivel a Fed már nem tudja csökkenteni az amerikai kamatot, más eszközöket kell választania, amelyekkel pénzt pumpál a gazdaságba - a kötvényvásárlás ennek egy módja. Az amerikai tőzsdék hirtelen ugrottak egyet a bejelentésre. Az euró erősödni kezdett a dollárral szemben, a forint egyelőre kis mértékben erősödött csak, igaz, a forintpiacot már munkaidő után érte a bejelentés, ezért pénteken lehet igazán hatása a Fed-döntésnek.

A Wall Street Journal a csütörtöki bejelentés lényegét abban látja, hogy a Fed nem mondta meg előre, meddig tart majd a program. Vagyis havi 40 milliárd dollárban határozták meg ugyan a kötvényvásárlást, de időben korlátlanul nyitva hagyták a lehetőséget. "Amíg a munkaerőpiaci kilátások nem javulnak lényegesen, a Fed nyíltpiaci bizottsága folyatni fogja a jelzáloggal fedezett kötvények vásárlását" - írta a Fed.

Marad a Twist is

A Fed azzal magyarázta a lépését, hogy a gazdasági növekedés alacsony mértékű, a foglalkoztatás lassan növekszik, miközben a munkanélküliségi ráta a magasban maradt. A fogyasztás növekedett ugyan, de a beruházások mértéke lassult. A pénzpumpálás legnagyobb veszélye az infláció elszabadulása lehet, de ettől nem tart a Fed, azt írták, hogy az inflációs várakozások stabilak maradtak hosszú távon, nem várják, hogy 2 százalék fölé kerülne a drágulás üteme.

A Fed legfrissebb előrejelzései szerint az idén a korábban vártnál lassabban, 1,7-2,0 százalékkal, jövőre viszont a korábban jelzettnél gyorsabban, 2,5-3,0 százalékkal nőhet az amerikai gazdaság. A Fed júniusban 1,9-2,4 százalékos és 2,2-2,8 százalékos növekedést várt.

A jegybank az idén 8-8,2 százalékos, jövőre pedig 7,6-7,9 százalékos átlagos munkanélküliségi rátát vár, ami megegyezik a korábbi várakozásaival.

Inflációs előrejelzését enyhén felfelé módosította a Fed: 2012-ben 1,7-1,8 százalékos, 2013-ban 1,6-2,0 százalékos fogyasztói árindex lehet az Egyesült Államokban. A Fed 2 százalékos középtávú inflációs célt követ.

Az új kötvényvásárlás mellett a Fed egy júniusban csatasorba állított kisebb fegyverét (amit Operation Twistnek nevezett) is bevetésben hagyja év végéig, annak érdekében, hogy a hosszú lejáratú hitelek kamatai csökkenjenek. Ez a beruházásokat élénkítheti, ahol jellemzően hosszabb távú hitelek kellenek a finanszírozáshoz.

Harmadik eszközként pedig bejelentették azt is, hogy 2015 közepéig várható, hogy 0 és 0,25 százalék között tartják az alapkamatot (az USA-ban sávot határoznak meg). Eddig a várható dátum 2014 volt, vagyis a befektetők számíthatnak rá, hogy hosszabb ideig juthatnak olcsón dollárhoz.

Már várták

Az úgynevezett mennyiségi lazítás lényege, hogy az Egyesült Államokban a jegybank szerepét betöltő Fed kötvények és jelzálogalapú értékpapírok vásárlásával pénzt pumpál a gazdaságba. Lényegében pénzt nyomtat, ezért az akció másik hatása a dollár gyengítése, ami hozzájárulhat az exportra termelő vállalatok versenyképességének javításához. Mivel az amerikai gazdaság világgazdasági szempontból is meghatározó, ezért ez a lépés a magyar gazdaság exportpiacait is felpezsdítheti, így a hazai kilátásokat is javítja.

Az utóbbi időben a piacok egyre biztosabbra vették, hogy a Fed elnöke bejelenti a harmadik lazítási programot. A Reuters hírügynökség által megkérdezett amerikai közgazdászok augusztusban még 60, szeptember elején már 65 százalék esélyt adtak erre, és az árfolyamok emelkedése is azt mutatta, hogy a befektetők elkezdték beárazni a sokak által régóta várt intézkedést.

A Wall Street Journal amerikai lap felmérésében ugyanakkor sok szakember azt mondta, hogy nem hisz az újabb pénzeső hatékonyságában. A cél a gazdaság növekedésének felpörgetése lenne, de a szkeptikusok szerint a QE3 erre nem lesz alkalmas, legfeljebb a befektetők kockázatvállalási kedvének növelésére.

Az elveszett évtized réme

Az előrejelzések szerint az amerikai GDP bővülése az idei év második felében 1,9-2 százalékos lehet. Ez jobb, mint a második negyedév 1,7 százalékos teljesítménye, és sokkal jobb, mint az eurózóna országainak 1 százalék alatti adatai, de a munkanélküliség visszaszorításához több kellene. Amerikában attól félnek, ha nem sikerül beindítani a gazdaságot, olyan "elveszett évtized" köszönt az országra, mint amilyet Japán élt át 1991 és 2000 között.

A mennyiségi lazítás első két felvonása 2008-ban, majd 2010-ben indult, hatásáról megoszlanak a vélemények. Az IMF szerint a program jelentősen hozzájárult a világgazdaság stabilizálásához, a Fed korábbi elnöke, Alan Greenspan és konzervatív közgazdászok azonban többször megkérdőjelezték az eredményességét.