A legnagyobb elemzőházak eltérő kommentárokkal illették a tegnap bemutatott új iPhone-t. A Morgan Stanley kifejezetten lelkes, a Nomura negatív, a Goldman Sachs pedig visszafogottan optimista véleményt tett közzé. Az elemzői kar ugyanakkor pozitívan értékeli, hogy gyorsan piacra kerül az új készülék.

Elégedett a Morgan Stanley

A Morgan Stanley elemzői szerint az Apple újra bizonyítani tudta, hogy innováció terén egyértelműen piacvezető szerepet tölt be, szoftver és hardver téren is képes a folyamatos megújulásra. A készülék vékony és könnyű jellege foghat meg szerintük új vásárlókat, emellett a szupergyors LTE hálózat beépítésében látnak még nagy lehetőséget.

A Morgan Stanley elemzőgárdája pedig meglepettséggel konstatálják a konzervatív piaci elvárásokat a részvénytől. Szerintük a hardverfejlesztések és az agresszív árstratégia fűtheti az árfolyamot a jövőben.

Nincs újdonságérték a Nomura szerint

A Nomura szerint viszont az Apple nem volt képes az iPhone 4S-es modellt teljesítmény tekintetében túlszárnyalni. Sőt, szerintük olyannyira nem sikerült újat mutatniuk, hogy az iPhone 4S lehet a tegnap bemutatott, 5-ös modell fő versenytársa.

Szintén a Nomura szerint nem jelent releváns fenyegetést az új iPhone az Androidra, ugyanis az elemzők szerint nem különbözteti meg magát eléggé az Apple a Samsung okostelefonjaihoz képest. Összeségében nem vár jelentős hatást az iPhone 5 piacra dobásától a cég, ellenben továbbra is pozitív kilátásokkal illeti a Samsungot.

Goldman: Jól sülhetnek el az újítások

A Goldman Sachs elemzői szerint jó hatással lehet a cég életére az iOS kibővített szolgáltatásaival párosult új dizájn. Bár a várakozásokat nem szárnyalta jelentősen túl az új iPhone az említett modernizálás újabb tömegeket nyerhet meg magának. Kockázatokat a makrokörnyezet kiszámíthatatlansága és a jogi szabályozása terén lát a Goldman.

Összességében kedvező a fogadtatás

A Reuters gyűjtése szerint több elemző is lényegesen, akár 60 dollárral is megemelte az Apple-re megfogalmazott célárát a bejelentés nyomán, így a célárak 750 és 820 dollár között szóródnak (a részvény tegnap 669,8 dolláron zárt). A céláremelések hátterében leginkább az áll, hogy az Apple meglepően gyorsan igyekszik eljuttatni a világ minden szegletébe az új készüléket, így a kezdeti értékesítések már a szeptember végén záruló negyedévben éreztethetik hatásukat, az év végéig pedig összesen 40-50 millió készülék is gazdára találhat.