Felszámolást kezdeményeznek az E-Star ellen

Vágólapra másolva!
A tegnapi bejelentések és egy mai pletyka alapján kiderült, hat peres eljárás és egy állítólagos felszámolási indítvány van folyamatban az E-Starral kapcsolatban. A cég likviditási helyzete eddig se volt rendben, és úgy tűnik, hogy az októberi kötvénylejárat közeledtével még próbálják menteni a menthetőt mind a cég oldaláról, mind az ellenoldalról. 
Vágólapra másolva!

Hat peres eljárásban érdekelt az E-Star egy tegnap közétett bejelentés szerint. Ezek közül négyben felperesként és kettőben alperesként érdekelt a vállalat. Már korábban is tudni lehetett, hogy több önkormányzat ellen kezdeményez bírósági eljárást a cég, mivel azok nem fizették tartozásaikat. Tulajdonképpen ezek a tartozások tavaszra elérték az 5 millió eurós összeget, és azóta csak tovább gyarapodtak a legutóbbi negyedéves jelentés tanúsága szerint. Jelenleg 12 millió euró körül van az összes követelésállomány.

A követelésekkel szemben azonban hasonló szinten vannak a cég szállítói tartozásai is, amit a vevők törlesztése esetén tudna fizetni az E-Star. A szállítók egyike, nevezetesen a Grep Zrt állítólag felszámolási eljárást kezdeményezett a cég ellen, bár az E-Star vezérigazgatója szerint eddig semmilyen hivatalos értesítést nem kaptak erről az ügyről. Az azonban biztos, hogy a Grep Zrt beperelte a céget egy nagyjából 10 millió forintos, ki nem egyenlített tartozás miatt. Az E-Star azzal védekezik, hogy a szerződés teljesítésének mértéke nem állt arányban a díjazással, ezért magát a szerződés jogosságát is vitatják.

Érdekesség, hogy a Grep Zrt annak a Sandling Enterprises Ltd-nek áll 75 százalékos tulajdonában, amely cég az E-Starnak 9,92 százalékos tulajdonosa. Még érdekesebbé teszi a sztorit, hogy az E-Star korábbi nagytulajdonosa, Makra József jelenleg a Grep Zrt igazgatósági tagja. Makra korábban értékesítette E-Star részesedését, majd sokáig a Sandling Enterprises még az ő érdekeltségébe tartozott, így közvetve még mindig tulajdonos maradt.

A menedzsmentnek azonban kisebb baja is nagyobb, mint ez a 10 millió forintos tartozás. Még a mai napig nem került nyilvánosságra az auditált 2011. évi beszámoló, a likviditási gondok a nyár folyamán csak fokozódtak, az októberi kötvénylejárat kifizetésére egyelőre nem állnak rendelkezésre források és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete is büntetéssel sújtotta a vállalatot különböző szabályszegések miatt.

E-Star