Este Fed bejelentés - Vihar előtti csend

Vágólapra másolva!
Június óta tartó pozitív hangulat törhet meg az amerikai piacokon, ha elmarad a QE3 bejelentése a Fed mai sajtótájékoztatóján. A több mint 23 százalékos emelkedést hozó trend érhet a végéhez. Eljött végre a korrekció ideje? 
Vágólapra másolva!

Csütörtök délután várható a Fed újabb amerikai monetáris lazításról szóló programjának bejelentése, amely az amerikai gazdaság élénkítését célozná meg. Magasra rakta a lécet a FED elnök, a piaci szereplők többsége egy élénkítő program-tervezet felvázolására lát esélyt. Ezt jól tükrözi az arany iránti kereslet jelentős növekedése is (az arany 1 hónapos teljesítménye +9 százalék közelében van).

Lufi vagy tényleges növekedés

A várakozások méretes stimulusra számítanak, valamilyen fajta értékpapír vásárlással a FED többlet forrással áraszthatja el a piacot, mely beépülve gazdasági növekedést generálhat. Ennek hátulütője lehet az infláció várható növekedése, illetve a rosszul lecsorgó pénzek, melyek nem megfelelő helyekre áramolhatnak, elveszve ezzel a rendszerben.

Azt is elképzelhetőnek tartjuk, hogy a FED tovább vár, vagy olyan csomagot jelent be, ami nem találkozik a befektetők várakozásaival. Ebből kifolyólag rövid távon is érezhető piacbedőlés jöhet, ha a befektetők piacrealizálásba kezdenek.

Miért is?

Az S&P 500-as részvény index rég nem látott magasságba emelkedett köszönhetően az erős érdeklődésnek, mely leginkább a QE3-nak szólhat, mintsem fundamentális alapokon nyugvó gazdasági növekedésnek. Az amerikai részvénypiacok előre beárazták az élénkítő csomag jelentős részét, ezért ha a bejelentés elmarad (vagy nem olyan mértékű lesz a stimulus mint az várható), az indexek lefelé korrigálhatnak.

A közelgő elnökválasztások - november eleje - is megtorpanásra késztethetik a FED-et. Habár a politikai erőktől teljesen függetlenül, a központi bank bármikor dönthet monetáris intézkedésekről, egy ilyen döntés nagyban kihat a gazdasági környezetre, ezért elképzelhető, hogy a FED kivár, és csak a megválasztott elnökkel való egyeztetések után szánja el magát hasonló lépésre.

Mely piacokat érinthet a bejelentés (vagy annak hiánya)

Több termék árfolyamát befolyásolhatja a bejelentés elmaradása. Közvetlen hatással lehet az amerikai részvényindexekre (S&P 500, Dow Jones, Nasdaq), az arany árfolyamára, az euró/dollár kurzusára és a VIX, S&P 500 volatilitását merő indexre is.

A részvények mélyrepülésbe kezdhetnek, ha az elvárások nem, vagy nem úgy teljesülnek (tehát kisebb mértékű, szűkebb körű eszközvásárlás, rövidebb periódus alatt). A nagy befektetők gyorsan reagálva realizálhatják eddigi profitjaikat.

Az közel múltban történt aranyvásárlási láz az inflációs félelmeknek köszönhető. Ha ezen félelmek nem igazolódnak be, az arany iránti kereslet eladásba fordulhat át.

A devizapiacokon is várható elmozdulás. Kétfelől is befolyásolhatják az euró/dollár kurzust. Egyrészről az esetleges QE3 keresletet generál a dollárban jegyzett eszközök iránt. Másrészről pedig az euró alapú kötvény-vásárlás beindulása erősítheti az európai devizát.

A VIX (S&P 500 volatilitását követő index) több éves mélyponton áll, mely jellemzően akkor szokott megugrani, ha az S&P 500 csökkenő trendbe fordul át, mint azt az alábbi ábrán is láthatjuk.

Szépen látszik, hogy az S&P 500 és az arany viszonylag egyfelé mozog és minden nagyobb időleges eltávolodást egy korrekció követ (bal oldali tengelyen). A VIX ezzel szemben inverz módon mozog az S&P 500-hoz képest, azonban nem követi teljesen pontosan a részvényindexet (jobb oldali tengely).