A politikai befolyáson múlhat a légiipari gigafúzió

Vágólapra másolva!
Politikai beavatkozás nélkül és a hadiipari központot az Egyesült Királyságban tartva képzeli el a jövőt a BAE. Ezek hiányában beszüntetné az EADS-szel folytatott egyesülési tárgyalásokat a brit légiipari vállalat. Az EADS álláspontja egyezik a politikai befolyás csökkentése terén, bár a cégnél korántsem biztosak abban, hogy Párizs és Berlin beleegyezne abba, hogy stratégiai befolyását feladja.
Vágólapra másolva!

A piac egyelőre nem látja tisztán a lehetséges stratégiai előnyöket és a költségcsökkentési lehetőségeket, ezért mindkét cég árfolyama csökkenéssel reagált az összeolvadás hírére. Míg az EADS 10,2 százalékot esett, addig a BAE 7,3 százalékos lejtmenettel tért nyugovóra tegnap.

A sürgősen megszervezett konferenciahívásokon több BAE befektető is szkepticizmusát fejezte ki. Bár az egyesüléssel a cég finanszírozási helyzete javulna és egy kiegyensúlyozott termékportfólió alakulna ki, vannak aggasztó kérdések is. Arra hívták fel a cég figyelmét a jelenlegi tulajdonosok közül többen is, hogy eladnák tulajdonrészüket, amennyiben nem tisztázódik a hosszú távú osztalékpolitika, valamint nem derül fény a francia és német állami befolyás mértékére.

Tom Enders, a májusban kinevezett új EADS vezér szintén arra törekszik, hogy csökkentse az állami befolyást, így a két cég érdeke közös. Az összeolvadás jó megoldás lehetne, és több elemző szerint a franciák részéről az együttműködésre most több esély van, mint Nicolas Sarkozy idejében lett volna. Jelenleg mindkét állam 22,5 százalékos részesedéssel rendelkezik az EADS-ban, de Enders azt szeretné, ha ezek a befolyások 10 százalék alá csökkenjenek. Az EADS azt tervezi, hogy a francia, a német és a brit állam is egy arany részvény útján blokkolhatna egy esetleges ellenséges felvásárlást, de egyéb vétójoguk nem lenne.

BAE Systems (LSE)

Forrás: [origo]

EADS (Euronext Paris)

Forrás: [origo]