Rákaptunk a saját márkás árukra

Vágólapra másolva!
Mivel olcsóbb, ezért egyre többen vesznek saját márkás élelmiszerárut - derül ki a Nielsen piackutató cég felméréséből. Kereskedelmi márkás élelmiszerekre 165 milliárd forintot költöttek a fogyasztók az idei első félévben. Értékben a kereskedelmi márkák piaci részesedése az élelmiszereknél 24-ről 25 százalékra nőtt, a háztartási vegyi áruknál pedig 17-ről 18-ra. Élelmiszernél diszkontban és hipermarketben nőtt a saját márkák piaci részesedése, szupermarketben és hazai láncban csökkent.
Vágólapra másolva!

Az élelmiszer-kiskereskedelem bevétele a láncok saját márkás termékeiből nőtt az idén az első félévben. Kereskedelmi márkás élelmiszerekkel a boltok mintegy 165 milliárd forint forgalmat értek el január-júniusban, míg háztartási vegyi áruval és kozmetikummal több mint 26 milliárd forintot - többek között ezt állapítja meg az elemzés, amit a Nielsen piackutató cég végzett.

A kereskedelmi márkás árucikkeket csak egy vállalat vagy egyetlen lánc üzletei forgalmazzák. Általában a cég nevével jelzik őket, mint például CBA, Coop, Spar vagy Tesco. Sokszor azonban fantázianevet kapnak a csak egy cégnél kapható saját márkás termékek, például a Sparnál S-Budget, a dm-nél Denkmit.


Élelmiszerre a vásárlók által idén az első hat hónapban elköltött minden 100 forintból 25 jutott kereskedelmi márkákra - másképpen: saját márkás árukra -, ami egy forinttal több, mint tavalyelőtt. Az eladott áru mennyiségét tekintve a láncok saját márkáinak piacrésze stabilan 34 százalék, mind az idei, mind a tavalyi első hat hónap során - derül ki a Nielsen piackutatásából.

Háztartási vegyi árunál és kozmetikumnál csaknem minden ötödik forint (18 százalék) került a boltok pénztáraiba kereskedelmi márkás termékekért az első félévben; eggyel több, mint a tavalyi hasonló időszakban. Mennyiség szempontjából 32 százalékról 36-ra emelkedett a kereskedelmi márkák piaci részesedése.

Az átlagok mögött jelentősen különböznek az arányok. Például a mélyhűtött termékek teljes hazai, értékben mért bolti eladásából a saját márkák 46 százalékot vittek el, viszont csak 21-et a forró ital kategóriából, amely kávét, teát és kakaót foglal magában - tájékoztat Kocsis Eszter, a Nielsen ügyfélkapcsolati menedzsere.

Az élelmiszerek között a legalacsonyabb a saját márkák aránya az alkoholos italoknál 15, valamint az édességeknél, 19 százalékkal.

Néhány kategóriában csökkent a kereskedelmi márkák részaránya mind értékben, mind mennyiségben. Ez a gyártói márkák erősödését jelzi, például ásványvíznél, tejfölnél, ostyaszeletnél és cukorkánál. Vegyi áruk között a saját márkák csökkenő részarányát regisztrálták a piackutatók például toalettpapírnál, babatörlő kendőnél, hajformázónál és ablaktisztítónál.

Igen alacsony a kereskedelmi márkák piaci részesedése például száj-, illetve hajápolási cikkeknél, 7 és 6 százalékkal.

Olcsóbb, ezért veszik egyre többen

A kereskedelmi márkák terjedésének motorja a diszkont. Élelmiszer eladásából a bolttípus bevételének 61 százaléka jutott a láncok saját márkás termékeire tavaly az első félévben, idén pedig 62 százaléka.

Élelmiszereknél hipermarket csatornában a saját márkák piacrésze 13 százalékról 14-re emelkedett. Csökkent viszont a kereskedelmi márkás termékek részaránya 1-1 százalékponttal szupermarketben és a hazai tulajdonban lévő láncokban 23, illetve 16 százalékra.

A vásárlási szokásokat feltáró Nielsen-kutatás szerint a megkérdezett magyar fogyasztók 45 százaléka ugyanannyi kereskedelmi márkás terméket szokott venni, mint egy évvel korábban. Kevesebbet, mondja 17 százalék. További 38 százalék több kereskedelmi márkás terméket vett a legutóbbi időszakban. Nagy részük azért, mert olcsóbb, mint a gyártói márka.