Közel féléves mélyponton az olasz kötvényhozamok

Vágólapra másolva!
Az Fed stimuláló csomagjának bejelentésére az amerikai állampapír hozamok elkezdtek növekedni, mivel az inflációs várakozások felerősödtek a tengeren túli országban.  
Vágólapra másolva!

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed havi 40 milliárd dolláros jelzáloghitel-alapú értékpapír vásárlásról döntött. Mivel ez megnöveli a forgalomban lévő pénzmennyiséget, infláció gerjesztő hatása lehet. A 10 éves hozamok 2 bázisponttal emelkedtek és 1,74 százalékon álltak ma reggel. A kockázati kedv javulásával a kereslet tovább csökkenhet az amerikai állampapírok iránt, ami tovább hajthatja felfelé a hozamszinteket.

Az európai piacokon folytatódik a kockázati felárak (német kötvényhozamokhoz viszonyított relatív hozamkülönbségek) csökkenése. A 10 éves olasz állampapírhozam 5 százalék alatt van, melyre március vége óta nem volt példa.

A 10 éves spanyol kötvényhozam a júliusi eurózóna csúcsnak számító 7,64 százalékos szintről egészen 5,6 százalék környékéig süllyedt. Mariano Rajoy kitart eddigi álláspontja mellett, miszerint Spanyolországnak nem kell az ESM-hez fordulnia újabb mentőcsomagért.

Egyelőre tart a pozitív hangulat az európai kötvénypiacokon és a spreadek szűkülése is a kockázati kedv javulását tükrözi.

állampapírhozamok