Mi a helyzet az arany versenytársaival?

palládium, címlap, kicsi
Vágólapra másolva!
Sok helyen lehet olvasni arról, hogy mekkora ralit mutatott be az elmúlt hetekben az arany és esetleg arról is, milyen teljesítménnyel rukkolt elő az ezüst. Érdemes ugyanakkor kicsit tágabban is megnézni, hogy az arany versenytársai, mint a platina vagy a palládium mire volt képes.
Vágólapra másolva!

Akkor kire is kell tulajdonképpen figyelni?

Legelőször érdemes megnézni relatív grafikonon, hogyan teljesítettek a június végi lokális mélypontot követő felpattanás során a nemesfémek. A relatív grafikonból jól látható, hogy az ezüst nagyjából 30 százalékkal, a platina és a palládium pedig 22-23 százalékkal van magasabban az akkori értékéhez képest. Az arany viszont csak 14 százalékot tudott menetelni. Természetesen az a spekuláns, aki időben megvette az aranyat, most jogosan boldog a megkeresett profitja miatt, de még ennél is lehetett jobban járni.

A technikai elemzők jelentős része a kereskedés során azokat az instrumentumokat keresi, melyek relatív erőt mutatnak. Számukra különösen tetszetős lehet az alábbi grafikon. Lássuk a termékeket egyesével!

Arany, ezüst, palládium, platina relatív teljesítménye 2012. június 28 óta (napi grafikon)

Arany, ezüst, palládium, platina relatív teljesítmény

Szédületes tempót diktált az ezüst

Az ezüst a júniusi mélypontjáról egy határozott felpattanást mutatott be, áttört egy hosszabb távú csökkenő trendvonalat, az 50 napos mozgóátlagot, majd augusztus vége felé a 200 napos mozgóátlagot is maga mögé utasította. Az instrumentum pár nappal később visszatesztelte a 200 napos mozgóátlagot, és napok alatt 30,4 dolláros szintről 34,4 dollárig emelkedett.

A termék a Bollinger-szalagot megtolva ért el idáig, de most egyelőre úgy fest, hogy itt megállhat a menetelés, mivel 35,3 dollárnál rhx erősebbnek tűnő ellenállás húzódik. Egy korrekció után viszont megcélozhatja a 37 dolláros és a 39,8 dolláros ellenállásokat is. Az RSI emelkedő trendben mozog, de már nagyjából egy hónapja a túlvett zónában tartózkodik, így ezen indikátor alapján a visszaesés benne van a pakliban.

Ezüst (napi grafikon)

Ezüst (napi grafikon)

Közel holtverseny a második helyért

Az ezüst grafikonjához hasonló képet mutat a palládium és a platina is, de utóbbiak kicsit lemaradtak. Mindkét instrumentum megtörte a hosszabb távú csökkenő trendvonalat és a 200 napos mozgóátlagot is sikeresen nyomták maguk alá.

Palládium (napi grafikon)

Palládium (napi grafikon)


Érdemes észrevenni azt is, hogy az RSI indikátor mindkét esetben a túlvett zónában tartózkodnak, így talán itt is szükség lenne egy korrekcióra.

Mindkét esetben a 200 napos mozgóátlag lehet az első komolyabb menedék, bár a platinánál többet kellene a kurzusnak ehhez a szinthez korrigálnia, mint a palládiumnak.

Platina (napi grafikon)

Platina (napi grafikon)

Összességében azt lehet látni, hogy sokkal jobb teljesítményt is elérhettünk volna, ha egy arany spekuláció helyett inkább ezüsttel, paládiummal vagy platinával léptünk volna long pozícióba. Ha hosszabb folytatása lesz ennek az emelkedő szakasznak, akkor egy korrekció után talán érdemesebb egy arany long pozíció mellett akár diverzifikálni egy másik fémmel felvett long pozícióval, vagy akár a merészebbek le is cserélhetik az aranyat egy erősebb instrumentumra.