Vágólapra másolva!
Az elmúlt hét optimizmusát követően eséssel folytathatják az e heti kereskedést a főbb nyugat-európai indexek. Valószínűleg ahogyan a múlt heti eufórikus hangulatból, a mostani pesszimizmusból sem fog kimaradni a magyar piac sem. Európa és a régió is szolid eséssel kezdte meg a hétfői kereskedést.
Vágólapra másolva!

Lehívta lengyel hitelét az E-Star

Lefele vették az irányt a blue-chipek ma reggel. A MOL a pénteki raliját követően ma 0,8, a Magyar Telekom 0,2, míg az OTP 0,6 százalékos mínuszban ténfereg. A Richter sem marad ki az esők közül,fél százalékot esett. A BUX is közel 0,8 százalékos csökkenéssel nyitott.

Lehívta 36 millió zlotys hitelkeretét az E-Star, így 6,3 millió euróra bővült a júliusi 2,1 millió eurós készpénzállománya a cégnek. Soós Csaba vezérigazgató továbbá azt is kiemelte, hogy folyamatosan keresik a megoldást a kötvénytörlesztésre, csakis akkor fognak kezdeményezni tárgyalásokat a kötvényesekkel, ha nem tudnak eleget tenni fizetési kötelezettségüknek.

Újabb állomásához érkezhet a kormány az EU/IMF párossal folytatott tárgyalások során. Varga Mihály az MTI-nek elmondta, a hét közepéig küld válaszlevelet a nemzetközi szerveknek, melyben többek között a nyugdíjak és jövedelmek csökkentéséről és az ingatlanadó bevezetéséről is ellenző álláspontját fejtheti ki a kormány.

Korrekció a láthatáron

A múlt heti töretlen emelkedést követően úgy néz ki ereszkedésbe fognak az európai papírok. A német DAX (-0,39%), a francia CAC40 (-0,61%) és a brit tőzsde (-0,28%) is csökkenéssel kezdték meg a hetet.

A mai csökkenés hátterében az állhat, hogy újra elkezdtek spanyol mentőcsomagról beszélni a piacokon. A Wall Street Journal értesülései szerint a spanyol kormány informálisan érdeklődik egy mentőcsomag iránt. A kormányhoz közeli források szerint Rajoy ellenzi, a pénzügyminiszter Cristobal Montoro pedig inkább támogatja a felvetést.

A héten ül össze az Xstrata vezetősége, hogy megvitassa a Glencore által tett felvásárlási ajánlatot. Az elmúlt napokban a nyersanyag kereskedő ugyanis 2,8-ról 3,05-re emelte a részvényátváltási arányt.

15 milliárd dolláros európai terjeszkedésre készül a China Construction Bank - írja a Financial Times. A mérlegfőösszeg alapján második legnagyobb kínai hitelintézet célpontjai között olyan nagy európai bankok is szerepelnek, mint a Commerbank vagy a Royal Bank of Scottland.

Stimulál India

Változatlanul hagyta az indiai jegybank az irányadó kamatrátáját, viszont a készpénz-tartalékon vágtak. Az alapkamat 8 százalékon maradt, míg a készpénztartalék rátája 4,75-ről 4,5 százalékra csökkent.