Elhalasztják a költségvetési vitát

Vágólapra másolva!
Az IMF-tárgyalások iránti elkötelezettségét demonstrálja a kormánytöbbség azzal, hogy a megállapodás megszületéséig - de legfeljebb novemberig - felfüggeszti a 2013-as költségvetés vitáját. Szerdán megy a kormány válasza Brüsszelbe.
Vágólapra másolva!

Mégsem folytatja az Országgyűlés hétfőn a jövő évi költségvetés tárgyalását - jelentette be a Fidesz frakcióülése utáni sajtótájékoztatón Rogán Antal, a képviselőcsoport vezetője és Varga Mihály, a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) folytatandó tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter.

A döntéssel a kormánytöbbség az IMF-fel és az Európai Bizottsággal (EB) kötendő hitelmegállapodás iránti elkötelezettségét szeretné demonstrálni - hangzott el a tájékoztatón. Ha viszont novemberig nem lesz megállapodás, akkor a parlament kénytelenek lesz elfogadni a büdzsét.

Szerdán küldi el a kormány a választ az IMF és az EB nyári levelére. Ebben saját intézkedési javaslatokat tesz majd, azt tartva szem előtt, hogy a legfontosabb a munkahelyek védelme - közölte Varga Mihály.

Rogán Antal az Állami Számvevőszék (ÁSZ) egy közelmúltbeli jelentésére hivatkozva azt mondta, meg kell vizsgálni Veres János volt pénzügyminiszter és Simor András jegybankelnök szerepét abban, hogy az állam 2008-2009-ben indokolatlanul gyorsan hívta le az IMF-hitel részleteit.

Az ÁSZ 2012. augusztus 23-ai, az államadósságról szóló jelentésében az áll, hogy az IMF-hitelrészletek lehívásának időpontja és felhasználása alapján az államadósság-kezelés igénye nem indokolta a hitel ilyen gyors felvételét. Azt is írta az ÁSZ, hogy a harmadik részlet esetében nem felelt meg a valóságnak a Pénzügyminisztérium azon állítása, hogy a lehívott pénz nem növeli az államadósságot.