Vágólapra másolva!
A pénteki megugrást korrigálják a nyugat-európai indexek a mai kereskedés során, melyet a hazai parkett is követ. A csökkenés élén a pénteken ralizó MOL áll, míg az E-Start veszik a befektetők, annak ellenére hogy a kötvényesek továbbra sem nyugodhatnak meg.
Vágólapra másolva!

Korrekció a piacokon

1 százalék alatti csökkenést mutatnak a főbb nyugat-európai indexek a hét első kereskedési napján, legjobban a DAX teljesít, csupán 0,2 százalékot esett az értéke. A Stoxx Europe 600 index mind a 10 szektora a negatív tartományban mozog, legkevésbé a nyersanyagipar érintett a csökkenésben, így péntekhez hasonlóan felülteljesítőnek számít.

Közel 10 százalékos zuhanással a svéd SSAB acélipari vállalat részvénye a leggyengébben teljesítő blue-chip Európában. A menedzsment gyenge harmadik negyedévre számít a gyenge kereslet miatt, mintegy 700 millió svéd korona lehet az időszaki veszteség. Ennek eredményeképp felgyorsítja a korábban bejelentett költségcsökkentő programot.

0,7 százalékos emelkedésben is járt már a Daimler árfolyama a mai kereskedés során, miután a cég elutasította azokat a találgatásokat, miszerint csökkenne a kereslet Európában a tehergépjárművek iránt. A társaság célja, hogy 2020-ra világelső legyen a szegmensben a MAN és a Scania márkáinak köszönhetően.

Újabb gyógyszerár-zuhanás

A többi piachoz hasonlóan a BUX (-1%) is lejtmenetben található a pénteki száguldást követően. Legrosszabbul a legutóbbi kereskedés során 8 százalékot ralizó MOL áll 2,3 százalékos csökkenéssel. Az OTP már ledolgozta a délelőtt során felhalmozott mínuszok egy részét, igaz, még így is 0,4 százalékos csökkenést mutat. Kivételnek ismét a Magyar Telekom számít, 0,7 százalékos emelkedéssel azonban pozitív meglepetésnek számít a papír teljesítménye.

Újabb árcsökkenést eredményezett az Egis és a Richter termékeiben a múlt heti vaklicit. Az érintett termékeknél előbbi esetében a termelői ár átlagosan 15,4 százalékkal, míg utóbbi esetében 20,3 százalékkal csökkent. Ez azonban nem tükrözi az egyes készítmények forgalomhoz viszonyított arányát. A gyógyszerpapírok árfolyama már a hír megjelenését megelőzően esett, dél környékén a Richter (-0,1%) áll jobban az Egisszel (-1,4%) szemben.

A lengyel hitelkeret lehívását követően sem nyugodhatnak meg az E-Star kötvényesei, ugyanis az 1,42 milliárd forintos kötvénylejáratot teljes egészében nem tudja ebből finanszírozni a cég. A részvényt ennek ellenére 15 százalékos pluszba húzták a kereskedés első perceiben a befektetők. Mostanra ugyan mérséklődött az emelkedés, de még így is 8,5 százalékkal magasabban áll az árfolyam a pénteki záróhoz képest és mai forgalma is már a 30 napos átlag másfélszeresét adja.