Megszédült az ütéstől az olaj

2012.09.18. 9:46

Pár perc leforgása alatt nagyjából 5 dollárt zuhant a WTI és Brent típusú olaj kurzusa hatalmas forgalom mellett. A zuhanás nem lenne meglepő, ha fontos bejelentés került volna napvilágra, de erről most nem volt szó.

Még mindig keresik az indokokat

Tegnap este nagyjából nyolc órakor hatalmas eladói hullám bontakozott ki a WTI típusú olaj piacán, pillanatok alatt 4,5 dollárt zuhant komolyabb kiváltó indok nélkül az olaj árfolyama. A piacokon a kereskedők, a spekulánsok és a befektetők is rögtön az indokot akarták megkeresni. Több elméletet is napvilágra került az eset óta, bár egyelőre egyiket sem erősítették meg.

Mivel választási év van az USA-ban és rendkívül magas az üzemanyag ára az amerikai benzinkutaknál, így sokan arra spekulálnak, hogy a stratégiai készletek felszabadítása révén a Fehér Ház némi enyhülést tud hozni. Ezáltal pedig csökkenhet a gallononkénti nagyjából 4 dolláros ár a töltőállomásoknál. A Fehér Ház természetesen nem erősítette meg ezt a tervét, csak annyit mondott: minden lehetőséget szem előtt tartanak.

WTI típusú olaj (1 perces grafikon)

WTI olaj

A Reuters által megkérdezett traderek egy része úgy gondolja, hogy csupán egy rossz megbízás, ún. "fat finger" miatt történt a zuhanás és semmi másról nincs szó. Mások szerint viszont az algoritmusos kereskedő rendszerek bolondultak meg. Nagyjából hasonló eset történhetett, mint 2010. május 6-án a Flash Crash esetében. A különbség csupán annyi, hogy akkor a piacok a zuhanás jelentős részét le is dolgozták, most viszont nem jött össze a felpattanás.

Az amerikai határidős tőzsdefelügyelet, a CFTC vizsgálódásba kezdett az ügy miatt. A Chicago Mercantil Exchange (CME) és az Intercontinental Exchange (ICE) közleményt adott ki az esettel kapcsolatban, miszerint ők nem tapasztaltak problémát a kereskedés lebonyolítása alatt.

Ha technikai szemmel megnézzük az olaj grafikonját, akkor akár itt is kereshetünk érveket a zuhanás mellett. A chart szerint ráférne egy korrekció az olajra.

KAPCSOLÓDÓ CIKK