Csúcsra repítette az iPhone 5 az Apple részvényeit

2012.09.19. 8:02

Az iPhone 5-ös telefonból már megjelenésének napján 2 millió darabot rendeltek, ennek hatására a cég részvényei rekordszinten zártak kedden. A Dow Jones összesítése szerint a papírok az elmúlt egy évben 73 százalékkal drágultak.

Rekordárfolyamon, 702,08 dolláron zártak kedden az Apple részvényei. Az iPhone 5-ös telefonok megjelenése miatt lépték át az Apple-részvények a 700 dollárt, miután az előrendelések már az első napon meghaladták a 2 millió készüléket.

Az Apple, amely a múlt hónapban rövid időre többször is elfoglalta már a csúcsot, úgy tűnik, most huzamosabban letaszította a Microsoftot a legnagyobb tőzsdei értékű amerikai nagyvállalatot megillető helyről. Az Apple-részvények márciusban érték el a 600 dollárt. A Dow Jones összesítése szerint a papírok az elmúlt egy hónapban 5, az elmúlt egy év során pedig 73 százalékkal drágultak.

A 700-asok klubjának - vagyis az olyan részvényeknek, amelyeknek ára meghaladja 700 dollárt - jelenleg mindössze öt tagja van a New York-i tőzsdén. A frissen felkerült Apple-papírok mellett csak a Berkshire Hathaway A sorozatú részvénye (132 770 dollár), a Seaboard (2259 dollár), az NVR (856 dollár) és a Google (715 dollár) részvényei tartoznak ebbe a szűk csoportba.

A kaliforniai San Joséban kedden az illetékes szövetségi bíró, Lucy Koh elutasította a Samsung Electronicsnak azt a kérvényét, hogy vonja vissza az előzetes végzést, amely megtiltja a cégnek, hogy Amerikában forgalmazhassa az iPadre feltűnően hasonlító Galaxy Tab 10.1 táblagépét. A Samsung a hét eleje óta egyébként hirdetési offenzívát folytat az amerikai cég ellen az Egyesült Államokban. A dél-korai óriás hirdetéseiben azt hangoztatja, hogy okostelefonja, a nyár elején piacra dobott Galaxy S3-A sok tekintetben többet tud, mint a most megjelent iPhone 5.

KAPCSOLÓDÓ CIKK