Jól keresett az MNB a gyenge forinton

Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzeti Bank 2012. első félévi nyeresége - döntően egyszeri hatásnak köszönhetően - 27,2 milliárd forint volt, az év egészére ugyanakkor számottevő veszteséget jelez előre a jegybank.
Vágólapra másolva!

Az MNB (MNB) féléves jelentése szerint az idei első hat hónap eredménye a tavaly első félévi veszteséghez képest 95,7 milliárd forintos javulást jelent. A féléves eredmény jelentős része a devizaárfolyam-változásból származó nyereségből származik, amit a végtörlesztéshez kapcsolódó euróeladások és a gyengébb forintárfolyam okozott.

A jelentés szerint ezen átmeneti hatás megszűnésével az MNB prognózisa 2012 egészére számottevő veszteséget jelez előre. Amennyiben a jegybank eredménytartaléka nem fedezi ezt a veszteséget, a fennmaradó összeget az MNB-törvény alapján a költségvetésnek meg kell térítenie.

A Magyar Nemzeti Bank eredményének alakulását döntően a monetáris politika céljai és az elérésükhöz szükséges eszközök határozzák meg, így a jegybanki eredmény nem a jegybanki működés sikerességének mérőszáma.

A jelentés kiemeli, hogy az MNB működési költségei 2012 első felében több mint 200 millió forinttal voltak alacsonyabbak, mint 2011 hasonló időszakában, és 5,5 milliárd forintot tettek ki. Ebből a személyi jellegű ráfordítások összege 2,43 milliárd forint, a banküzemi általános költségeké 3,07 milliárd forint volt. Az idei működési költségek nominálértéken várhatóan nem érik el a 12 milliárd forintot, a jelentés szerint erre az utóbbi évtizedben is csak egyszer, a tavalyi évben volt példa.

Az év első felében az árfolyamváltozásokból eredően 114,2 milliárd forint nyereséget könyvelt el az MNB, miután a végtörlesztéshez kapcsolódó euróeladási tenderek, részben pedig az ÁKK-val főképp az IMF-hiteltörlesztések miatt bonyolított devizaeladások miatt a devizaeladások a szokásos jóval nagyobb mértékűek voltak. Ugyanakkor a forint erősödésének köszönhetően a hivatalos és a bekerülési árfolyam eltérése a félév során jelentősen mérséklődött - magyarázta jelentésében az MNB.

Az első félév végén az MNB hivatalos devizatartalékainak nagysága 35,6 milliárd euró volt, azaz 2,2 milliárd euróval kevesebb, mint 2011 végén. A csökkenés elsődleges okai az államadósság-kezeléshez kapcsolódó kifizetések, valamint a végtörlesztéshez kapcsolódó devizaeladások, amelyeket az Európai Bizottságtól befolyt transzferek csak részben ellensúlyoztak.