Kevesebb ingatlant adtak el a bankok

Vágólapra másolva!
Csökkent a harmadik negyedévben kényszerértékesítésre bocsátott ingatlanok száma, több mint 110 ezer ingatlan után nem fizetik a hitelt rendesen.
Vágólapra másolva!

A pénzintézetek a harmadik negyedévben 2 866 - a második negyedévinél 10 százalékkal kevesebb - hitelfedezetként szolgáló lakóingatlant jelöltek ki kényszerértékesítésre, 2011. október 1-je óta összesen 10 914-et - derül ki a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) statisztikáiból.

A PSZÁF honlapján ismertetett adatok szerint a második negyedévben 113 840 darab, jelzáloggal terhelt lakóingatlan esetében állt fenn több mint 90 napos fizetési késedelem. Ezekből a 3 százalékos kvóta alapján 4053 kerülhetett volna kényszerértékesítésre, de csak a kvóta 71 százalékát használták ki a bankok, így 2866 lakóingatlan jut erre a sorsra.

Az érintett pénzügyi intézmények a PSZÁF gyorsjelentése szerint eddig jellemzően kihasználták a kvótarendszer adta lehetőségeket, és a teljes, vagy csaknem a teljes keretnek megfelelő számú ingatlant jelöltek ki.

A 2012 harmadik negyedévére kijelölt ingatlanok esetében azonban - bár a kvóta alapja 6 százalékkal, a kijelölhető ingatlanok száma pedig 7 százalékkal nőtt az előző negyedévhez viszonyítva -, a kényszerértékesítésre ténylegesen kijelölt ingatlanok száma 10 százalékkal csökkent. Ennek következtében a kvótakihasználtság 84 százalékról 71 százalékra esett vissza. A változás hátterében több bank tudatos, a behajtási stratégiát érintő döntése áll a felügyelet szerint.