Matolcsy drágállja a KDNP javaslatát

Vágólapra másolva!
Súlyos problémákat okozhat Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szerint a családi adókedvezmény KDNP által javasolt kiterjesztése, amelynek megvalósítása mintegy 48 milliárd forintjába kerülne a költségvetésnek.
Vágólapra másolva!

A KDNP - mivel az alacsony jövedelmű többgyermekes családok nem minden esetben tudják kihasználni a jelenlegi adókönnyítést - azt javasolta júliusban, hogy akik az adójukban nem tudják érvényesíteni a kedvezményeket, azok a munkavállalói járulékukból is megtehessék ezt. Orbán Viktor akkor azt mondta, hogy támogatható a KDNP kérése.

"Az egyéni járulékok terhére biztosítandó bármilyen kedvezmény bevezetése további - nagyrészt a jövőben jelentkező - "súlyos problémákat vethet fel" - mondta Matolcsy György az MSZP-s Kiss Péternek adott, a parlamenti honlapon olvasható írásbeli válaszában, jelezve: a felvetés céljával alapvetően egyetértenek, ezért vizsgálják, miként lehetne megvalósítani azt.

Matolcsy György válaszában közölte azt is, hogy a Kereszténydemokrata Néppárt javaslatát jelenleg is szakértők vizsgálják. Eddig azt állapították meg, hogy a felvetés maradéktalan megvalósítása mintegy 48 milliárd forintjába kerülne a költségvetésnek. Hozzátette: mivel a javaslat céljával alapvetően egyetértenek, tovább vizsgálják a megvalósítás lehetséges módozatait.

"Ennek során arról sem szabad elfeledkeznünk, hogy a társadalombiztosítás rendszerében az egyéni járulékok megfizetésével a magánszemély állami szolgáltatásokra válik jogosulttá, ez a járulékfizetés alapozza meg például a nyugdíjra, az egészségügyi ellátásra és a táppénzre való jogosultságot is".

Matolcsy György kitért arra is: a javaslat "minden részletéről döntés még nem született", a bevezetés módjáról és idejéről az említett vizsgálatok eredményeinek függvényében adnak majd tájékoztatást azzal, hogy a miniszterelnök szeptember 10-i, napirend előtti felszólalásában rögzített 2014-es határidő irányadó.