Az OKJ-s képzések népszerűségi listáját a mérlegképes könyvelő vezeti, de a pénzügyi-gazdasági témák mellett egyre többen végeznek el gépkezelői tanfolyamokat. Jövőre átalakul az OKJ-s képzések rendszere, kevesebb tanfolyam lesz, és hosszabb ideig kell majd tanulni.

A Perfekt Zrt. a saját adatai, mintegy kétszáz képzés alapján összeállította az OKJ-s képzések toplistáját. A pénzügyi, gazdasági képzések a legnépszerűbbek, a lista legelején a mérlegképes könyvelő áll, mögötte a pénzügyi-számviteli ügyintéző, majd a társadalombiztosítási és bérügyi szakelőadó áll.

A felnőttképzéssel foglalkozó cég tapasztalatai szerint az elmúlt időszakban az ipari képzések iránt is megnőtt a kereslet. A Perfekt tapasztalatai szerint jellemzően a középvállalati szinttől felfelé található cégek ismerték fel ezeknek a tanfolyamoknak a gyakorlati hasznát. A lista ötödik helyén az emelőgépkezelő, a hatodikon a szilárdásvány-kitermelőgép kezelője vagy a nyolcadikon a targoncavezető áll.

Jövőre változik az OKJ-s oktatási rendszer, kevesebb mint feleannyi szakképesítés marad: 1300-ról 600-ra csökken a képzések száma. Emellett növekszik a kötelező minimum óraszám, így ami most 6-8 hónap alatt teljesíthető, az a jövőben másfél-két évig is eltarthat. A magasabb óraszámok miatt pedig az árak is emelkednek. Most átlagosan 100-200 ezer forint között mozog egy OKJ-s tanfolyam elvégzésének a díja.

OKJ-s képzések toplistája a Perfekt Zrt.-nél (2012)
1. Mérlegképes könyvelő
2. Pénzügyi-számviteli ügyintéző
3. Társadalombiztosítási és bérügyi szakelőadó és részszakképesítései
4. Államháztartási mérlegképes könyvelő
5. Emelőgép-kezelő
6. Szilárdásvány-kitermelőgép kezelője
7. Valutapénztáros és valuta-ügyintéző
8. Targoncavezető
9. Személyügyi gazdálkodó és fejlesztő
10. Szociális gondozó és ápolóForrás: Perfekt Zrt.