Végre megint pozitív hozam a német aukción

Vágólapra másolva!
2012 júniusa óta először ismét pozitív hozam mellett adott el Németország kétéves állampapírokat, és a másik mai aukció, a portugál is sikeres volt.
Vágólapra másolva!

4,084 milliárd eurónyi 2014 szeptemberében lejáró kétéves államkötvényt adott el a ma délelőtti aukcióján Németország. Az előző kibocsátáshoz képest emelkedtek a hozamok, 0,06 százalékon vontak be forrást. 2012 júniusa óta először ugrott pozitív tartományba a kétéves aukciós hozam. Az érdeklődéssel sem volt probléma, 2,1-szeres volt a túljegyzés a korábbi 1,5-szereshez képest.

A mai Schatz (ez a kétéves német kötvény "beceneve") aukció és a német Bund kötvényhatáridő árfoylamának alakulása is azt mutatja, hogy a kockázatvállalási kedv növekszik a piacokon. A biztonságosnak vélt német kötvényekből áramlik kifelé a pénz, és inkább a magasabb hozamú befektetések irányába haladnak a források. A német hozamok emelkedése ugyanígy szólhat annak is, hogy a befektetők most nagyobb valószínűséget adnak annak, hogy idővel a németek is beadják a derekukat a közös európai felelősségvállalásnak, például közös eurókötvények kibocsátásával.

Német Bund kötvényhatáridő árfolyama (napi grafikon)

bund futures

A portugálok is kimerészkedtek ma a piacra, hat és tizennyolchónapos diszkontkincstárjegyet adtak el a korábbi aukciókhoz képest jelentősen alacsonyabb hozam és magas érdeklődés mellett.

2 milliárd eurónyi forrást vontak be, a rövidebb lejáratú papírok esetében 1,7 százalék lett a hozam, míg a hosszabbaknál 2,967 százalék.