Ha sokat bukunk, akkor is jól járunk

Vágólapra másolva!
Még úgy is az EU-költségvetés egyik nagy kedvezményezettje maradhat Magyarország, ha 2014-től drasztikusan megvágják az uniós fejlesztési forrásait. Nehéz dolga lesz így a több pénzt kiharcolni próbáló magyar diplomáciának.
Vágólapra másolva!

Magyarország még akkor is az uniós pénzügyi keret harmadik legnagyobb kedvezményezettje lenne 2014 és 2020 között, ha felzárkózásra fordítható forrásai a jelenleg asztalon lévő javaslat értelmében radikálisan csökkennének - írja a Bruxinfo meg nem nevezett brüsszeli forrásokra hivatkozva.

A következő uniós költségvetésből a jelenlegi javaslat szerint majdnem 30 százalékkal kevesebb fejlesztési pénzre pályázhatna Magyarország, mint a mostani hétéves ciklusban. Ez csak részben magyarázható a teljes keret csökkenésével, annak is szerepe van benne, hogy az Európai Bizottság (EB) pesszimistán ítéli meg az ország növekedési kilátásait. Minderről bővebben itt olvashat.

A Bruxinfo forrásai szerint azonban még így is csak két tagállam - Bulgária és Lettország - járna jobban Magyarországnál 2014 és 2020 között, "a bizottságnak tulajdonított, nem publikus számítások szerint".

A képet ugyanakkor árnyalja, hogy a portál értesülései szerint ez a sorrend úgy jön ki, ha azokat a kohéziós forrásokat is ide számoljuk, amelyek valójában a 2013-ig tartó EU-költségvetést terhelik, de még 2015 végéig kifizethetők.

A Bruxinfo úgy tudja, hogy az EB rávilágít majd a kedvező magyar pozícióra a jövő héten, amikor közzéteszi a 2011-es magyar költségvetés végrehajtásáról készült pénzügyi jelentését. Ha a bizottság kitart ezen álláspontja mellett, akkor a magyar diplomáciának vélhetően nehéz dolga lesz, amikor megpróbálja elérni a Magyarország számára kedvezőtlen javaslat módosítását.