Gyorsabban jött a pénz, mint vártuk

Vágólapra másolva!
Közel a teljes éves kibocsátási tervet teljesítette az Államadósság Kezelő Központ. A magas hozamok mellett a külföldi befektetők szívesen hozták pénzüket Magyarországra. A lakosság is sok állampapírt vett.
Vágólapra másolva!

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) már szeptember közepéig 329 milliárd forint értékben adott el lakossági állampapírokat, az értékesítés növelésére meghirdetett átfogó programban egész évre tervezett 36 milliárd forint csaknem tízszeresét - közölte az adósságkezelő csütörtökön az MTI-vel. Az Orbán-kormány egyik stratégia célja, hogy növelje a lakosság részesedését az államkötvénypiacon. Az magas hozamoknak köszönhető jelentős idei növekedés ellenére a teljes kötvényállományban továbbra is szerény a lakossági részesedés.

A 2011 végén elfogadott kibocsátási terv összesen 1230 milliárd forint összegű aukciós államkötvény-kibocsátással számolt, ehhez képest az év eddig eltelt időszakában 1163 milliárd forint összegben értékesített forint államkötvényeket az ÁKK. Szeptember közepéig ezzel a 2012 évi forint államkötvény-kibocsátási terv 95 százaléka teljesült - jelentette az ÁKK.

A kötvényaukciókon a meghirdetett 824 milliárd forintnyi összeggel szemben, az átlagosan 2,5-szeres keresletre reagálva, összesen 985 milliárd forint összegben fogadott el ajánlatokat az adósságkezelő. A 161 milliárd forint összegű aukciós többleteladáson felül az aukciót követő átlagáras értékesítési tender alkalmával további 178 milliárd forintnyi államkötvényt vásároltak meg az elsődleges forgalmazók.

2014 nyaráig összesen mintegy 7600 milliárd forintnyi adósságot kell megújítania Magyarországnak, ebből körülbelül 3000 milliárd a devizaadósság, és 4600 milliárd a forintadósság összege. Egy-két könnyebb negyedévet leszámítva ez háromhavonta átlagosan körülbelül 1000 milliárd forint előteremtését igényli a következő választásokig. Az [origo]-nak korábban nyilatkozó elemzők szerint nyugodt nemzetközi környezetben (ha nem erősödik, hanem inkább enyhül a válság Európában) erre akár az IMF-megállapodás nélkül is van esélye a magyar kormánynak.