Vágólapra másolva!
Jól sikerült a spanyol kötvényaukció, a hozamok csökkenése mellett több állampapírt bocsátott ki az adósságkezelő. A részvénypiacok ezzel szemben nem teljesítenek jól, az indexek egyaránt a negatív tartományban mozognak.
Vágólapra másolva!

A vártnál jobb feldolgozóipari adatok

A keleti gyengélkedést Európa is megérezi, átlagosan -0,6 százalék környékén mozognak a főbb indexek. Az olasz börze muzsikál a leggyengébben, másfél százalék feletti mínuszokat maga mögött hagyva.

A kedvező eurózónás feldolgozóipari beszerzési menedzserindexek ellenére kedvezőtlen a hangulat az európai piacokon. Eurózónában a várt 45,5 helyett 46 pont lett végül az index értéke, az átlagnál jóval jobban teljesít a német ipar. Európa elsőszámú gazdaságában ugyanis a feldolgozóipari (tény: 47,3 pont; várt: 45,3 pont) és a szolgáltató szektorbeli (tény: 50,6 pont; várt 48,6 pont) indexek is jobbak lettek az előre jelzettnél. A DAX 0,4 és a CAC40 0,7 százalékos mínuszba kúszott.

4,8 milliárd euróért adott el államkötvényeket a spanyol adósságkezelő. A 3 éves papírok hozama 3,845 százalék lett, míg a 10 éves hozam az augusztusi 6,647 százalékról 5,666-ra esett vissza. Ez a legalacsonyabb aukciós hozam január óta.

Ha kisebb volumenben is, de újraélesztené a Talanx, harmadik legnagyobb német biztosító a tőzsdére meneteli szándékát. Korábban 700 millió eurós IPO-ról beszéltek a piacon, ám a Bloomberg információi szerint ennél valamivel szerényebb forrásbevonást tervezhet a cég.

Bennfentes részvényeladás a MOL-nál

Dél környékén kisebb lendültet kapott a BUX, az index így már csak 0,6 százalékos mínuszban áll, amivel már nem számít alulteljesítőnek. A mai 3 milliárd forintos forgalom sem nevezhető túl magasnak a parketten. A főbb papírok közül egyedül a Richter tud némi, 0,2 százalékos emelkedést felmutatni, míg szektortársa az Egis (-0,9%) gyengélkedik. A Magyar Telekom 0,7, a MOL 0,6, míg az OTP 1,3 százalékot csökkent a mai kereskedés során.

MOL részvényeket értékesített tegnap az olajcég felügyelőbizottságának elnöke, Mosonyi György 18 528 forintos átlagárfolyamon. Az 5000 darabos tranzakciót követően 57 920 darabra csökkent a MOL részvényeinek a száma.

Lemondott az E-Star (-3,7%) lengyel igazgatósági tagja, miután az elmúlt hónapokban már többen távoztak a cég igazgatóságából, illetve felügyelőbizottságából.

A gyenge vételi kedv ellenére az ÁKK 55 milliárd forintra emelte az eredetileg 45 milliárd forintos tervezett 3, 5 és 10 éves államkötvény aukciót. A kétszeres lefedettség mellett megtartott kibocsátás átlaghozamai 6,66-7,28 százalék között alakultak, melyek 1-2 bázisponttal haladják meg a tegnapi másodpiaci referenciahozamokat, illetve 1-13 bázisponttal maradnak el a legutóbbi kibocsátás átlaghozamaitól.