Meddig mehet a MOL?

MOL cikkhez fedőlap
Vágólapra másolva!
Közel 20 százalékot ralizott szeptember eleje óta a MOL az emelkedő olajár és a kisebb-nagyobb jó hírek nyomán. A száguldással fontos technikai szintet ért el az árfolyam, ráadásul az olajpiac is negatív arcát mutatja. Az intézményi kötvénybefektetők mindenesetre bíznak a cégben, hiszen látszólag zökkenőmentesen vont be 100 milliárd forintnyi dollárforrást a vállalat.
Vágólapra másolva!

Százmilliárdos kötvénykibocsátás

Tegnap számolt be a MOL, hogy egymilliárd dolláros kötvényprogramot indított, a tervezett kibocsátás felét, 500 millió dollárnyit, már le is zavart a cég tegnap intézményi befektetők részvételével, az mintegy 108 milliárd forintnyi hitelforrás bevonását jelenti. Az olajtársaság közleménye szerint a 7 éves futamidejű papírokat 6,438 százalékos hozam mellett értékesítette a MOL Group Finance S.A.

A MOL egy hete tette közzé, hogy a Citigroup és az HSBC segítségével befektetői roadshow-t szervez intézmények számára, a nyilvános információk alapján tehát sikerült meglehetősen gyorsan lebonyolítani egy vaskos kötvénykibocsátást.

Távolodik a Nabucco

Ezzel párhuzamosan kiderült, hogy mivel a MOL nem fizette be az esedékes negyedéves hozzájárulását, 16,7 százalékról 14,7 százalékra csökkent a részesedése a Nabucco gázvezeték-projektben. Erről Zsuga János, a MOL gázelosztó üzletágának elnöke nyilatkozott a Magyar Nemzetnek.

Mint ismeretes, idén tavasszal jelentette be a MOL, hogy hosszú ideje meglévő fenntartásai miatt kilépne a Nabuccóból. A bejelentést követően kiderült, hogy nem a MOL az egyetlen szereplő, akinek kétségei vannak a projekt sikerét illetően, és több alternatív terv, illetve javaslat is napvilágot látott a nemzetközi gázvezeték-konzorcium átalakításáról.

Jó hírek a kitermelésben

Az elmúlt hetekben több kisebb-nagyobb jó hír is érkezett a MOL upstream, azaz kutatás-termelés üzletágából. Augusztus elején tette közzé a MOL, hogy a iraki Shaikan blokk olajtalálata kereskedelmi értékű, szeptemberben pedig egy új ománi kutatási projektről számolt be a cég.

A nyugat-ománi 66. blokk közelében két korábbi felfedezés és egy termelő olajmező is található, a MOL szerint ráadásul viszonylag közel esik a fontos olajátadó és exportlétesítményekhez. Az ománi hírrel szinte egy időben látott napvilágot, hogy a horvátországi Privlavka-mező is új találattal örvendeztette meg a társaságot. Az új találat jelentősége ugyanakkor csekély, hiszen a napi 600 hordós kitermelés a MOL szénhidrogén-termelésének csupán töredékét (nagyjából fél százalékát) jelenti.

A szomszéd sikerének is örült a MOL

A MOL kurdisztáni régióban lévő Akri-Bijeel blokkja szomszédságában a Shamaran Petroleum Corp. által részben tulajdonolt Atrush blokkban jelentős olajtalálatról számoltak be. A közelben lévő egységben nagyjából napi 42 ezer hordónyi olajat tudnak felszínre hozni. A bejelentés után az egész nap 4-5 százalékos pluszban lévő MOL 9 százalékos pluszba ugrott.


Mélyrepülésben az olaj

Az elmúlt napokban a kőolaj világpiacán drasztikus áresés bontakozott ki a megelőző hetek emelkedése után. Az észak-amerikai WTI típusú olaj határidős árfolyama ugyan még megérintette a 100 dollárt, de utána három nap leforgása alatt közel 10 százalékot esett, jelenleg valamivel 91 dollár felett mozognak a jegyzések. A zuhanás közvetlen kiváltó okait még a Chicago Mercantile Exchange is vizsgálja, de elég egyértelműnek tűnik, hogy nem egyszeri, technikai tényezőről van szó.

Az európai és amerikai jegybanki stimulus bejelentésére adott erőteljes reakció révén a dollár rövid távon túladottá vált, így az előttünk álló napokban joggal számíthatunk átmeneti felpattanásra, ami minden nyersanyag, így az olaj dollárban jegyzett árfolyamát lefelé nyomhatja. Az olaj esése pedig negatívan befolyásolhatja a MOL-t is.

Komoly ellenállást ért el a MOL

Szeptember óta vaskos emelkedést hozott össze a MOL, részben az emelkedő olajár, részben pedig a fent említett kedvező hírek nyomán. Az árfolyam átlépte a 200 napos mozgóátlagot, és áttörte a februártól behúzható csökkenő trendvonalat is. A közel 20 százalékos emelkedésnek ugyanakkor a napokban 19 000 forintos szint megálljt parancsolt, az elmúlt napokban pedig további lecsorgást láttunk.

Az MACD indikátor ugyan még nem adott eladási jelzést, az RSI rövid időre benézett a túlvett zónába, és ki is lépett onnan, ezzel is jelezve, hogy a hirtelen felfutásnak átmenetileg vége szakadhat, ráadásul némi negatív divergenciát is fel lehet fedezni az RSI és az árfolyam között. Ha rövid pihenő után sikerülne áttörni a 19 000 forintot, akkor 20 000 forintnál és 20 500 forintnál láthatók a következő ellenállások. Lefelé az áttört 200 napos mozgóátlag jelent masszív támaszt 17 500 forint környékén.

MOL (napi grafikon)