Dolgoznak a legújabb spanyol mentőcsomagon

Vágólapra másolva!
A Financial Times szerint az EU és a spanyol kormány a háttérben már dolgozik a legújabb mentőcsomagon. A napilap szerint, az Európai Tanács olyan reformokra késztetné Madridot, amelyeket a nemzetközi befektetők már régóta várnak a spanyol vezetéstől. A programcsomagot jövő héten tárják a nyilvánosság elé. 
Vágólapra másolva!

Brüsszel strukturális reformokat akarJövő csütörtökön tehetik közzé az EU és a spanyol kormány közös programcsomagját, mely a Brüsszel által is régóta áhított strukturális reformokat helyezné előtérbe, újabb adótervezetek és költségvetési kiadások csökkentése helyett.

Az Európai Unió azonban elképzelhető, hogy nem elégszik meg ezzel és további megszorításokat látna októberben is - hivatkozik az FT egy szenior uniós tisztségviselőre. Azt szeretné ugyanis Brüsszel, ha közelebb kerülne Madrid az elvárt uniós költségvetési irányelvek teljesítéséhez.

Rajoy hezitál

Erős kétségek között igyekszik orvosolni a miniszterelnök az ország gazdasági állapotát, hiszen az igényelt 500 milliárd eurós hitelkerethez fél, hogy olyan feltételeket követelne meg az Unió, amelyek érzékeny ponton érintenék a mediterrán gazdaságot.

Jövő pénteken izgulhat igazán Rajoy, ugyanis aznap teszik közzé a spanyol pénzügyi rendszerről szóló uniós felülvizsgálatot. A közlemény arra a kérdésre is választ adhat, hogy mekkore mértékben van szükség az ESM-forrásokra - olvasható az FT hasábjain.

A spanyol miniszterelnöknek az ország megtépázott diplomáciai kapcsolataira is érdemes figyelnie, ez annyit jelenthet, hogy kénytelen lesz konszenzusra jutni a Bundestaggal. Berlin ugyanis az elmúlt hetekben többször nyomatékosította, nem szeretné ha Madrid további hitelt igényelne.