Kapaszkodik a spanyolokkal küzdő euró

Vágólapra másolva!
A csütörtöki gyengülés után pénteken újra 1,30 közelébe erősödött az euró a dollárral szemben, a forinttal szemben az euró árfolyama jóval 283 alatt járt a kereskedés elején.
Vágólapra másolva!

Az euró dollárral szembeni árfolyama, amely csütörtökön az elmúlt két hónap legnagyobb napon belüli zuhanását produkálva 1,292-ig esett, péntek reggel korrigált. Az árfolyam 8 órakor 1,299 magasságában járt.

A hazai deviza is erősödött a csütörtöki szintekhez képest. Az euró, amelyet egy nappal korábban még 285 forint fölött is láthattunk, péntek reggel 8-kor 282,4 forint környékén mozgott.

Az eurónak, amely júliusban 1,2042-nél kétéves mélyponton, hétfőn pedig 1,3173-as négy hónapos csúcson is járt, az ABN Amro Bank devizastratégája szerint jelenleg az 1,2755-ös szint nyújthat erős támaszt. Roy Teo a Reutersnek ugyanakkor azt mondta, ha az erősödés folytatódik, akkor akár az - idén májusban már látott - 1,32 fölötti szintek is elérhetők lehetnek.

Az euró árfolyamát a következő hetekben döntően a spanyol és a görög hírek határozhatják meg. A Financial Times információi szerint a spanyol kormány már egyezteti az Európai Központi Bankkal annak a kötvényvásárlási programnak a feltételeit, amelynek részleteit szeptember 27-én hozzák majd nyilvánosságra. A lap szerint az új adók és a költségcsökkentő intézkedések helyett a strukturális reformokra helyezik majd a hangsúlyt. Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök pénteken olasz kollégájával, Mario Montival találkozik Rómában, tárgyalásaikon feltehetően ez a csomag lesz az egyik fő téma.

Görögország esetében a fő kérdés az, hogy az athéni kormány megkapja-e a 31,5 milliárd eurós hitelcsomag következő részletét. A tárgyalások jelenleg is zajlanak, az éjszaka folyamán a delegációk álláspontja valamelyest közeledett, de a megegyezés a Reuters információi szerint még messze van. Egy zöld jelzés akár fél évre is levehetné a görög problémát a napirendről.

Az euró az elmúlt hónapban a Bloomberg szerint 2,1 százalékkal erősödött, amivel a fejlett ipari országok 10 legfontosabb devizája közül a legjobb teljesítményt nyújtotta. A dollár ugyanezen idő alatt 2,3 százalékkal, a jen 0,9 százalékkal gyengült.