A lengyelek profitálnak a CECE index átsúlyozásából

Vágólapra másolva!
Ma piaczárást követően súlyozzák át a bécsi tőzsde által számolt CECE indexet, ami a régió három fő piacát fedi le, köztük Magyarországot, Lengyelországot és Csehországot. Az átsúlyozás az indexkövető alapra lehet kisebb-nagyobb hatással, ezzel megmozgatva a komponenseket akár már a mai kereskedés során is.
Vágólapra másolva!

Továbbra is a lengyel dominancia érvényesül

Az átsúlyozás egyértelmű nyertesei a már amúgy is túlerőben lévő lengyel részvények lesznek, melyek súlya 2,9 százalékponttal 70,6 százalékra emelkedik. A cseh és a magyar papírok részesedése egyaránt csökken az indexben, előbbi súlya 1,8 százalékpontot, míg utóbbié 1,1 százalékpontot esik, 21,9, illetve 7,5 százalékra.

A komponensek között egyénileg is taroltak a lengyel cégek, legtöbbet a PZU profitál 1,9 százalékpontos emelkedéssel, míg a dobogó többi fokán a PKO Bank és a PKN Orlen osztozik 1,3, illetve 1,1 százalékpontos emelkedés mellett. A nagy vesztesek a telekom-, illetve a közműszektorból kerültek ki, a TPSA, a Telefonica O2 CR és a CEZ súlya közel 0,6 százalékponttal csökken.

A legnagyobb részesedéssel továbbra is a PKO Bank (13,1%) rendelkezik majd az átsúlyozást követően. A bankpapíron kívül már a KGHM és a PZU súlya is a kétszámjegyű tartományba került, egyaránt 10,3 százalékos szeletet hasítanak ki az indexből.

Forrás: [origo]

Felülteljesített a CECE

Nyár óta emelkedő pályára állt a régió fontosabb részvényeit tartalmazó CECE index is, sőt, szeptemberben új 2012-es csúcsot állított fel az 1800 pontos szint felett. Az év elejétől mérve a meghatározó régiós indexek teljesítményét egyaránt felülmúlta a CECE index közel 15 százalékos emelkedésével. Eközben versenytársai még ennek kétharmadát sem tudták nyújtani, legközelebb a BUX és a WIG20 került 9,5, illetve 8,9 százalékos emelkedéssel, míg a PX jócskán alulteljesített 3,5 százalékos plusszal.

CECE Index

Forrás: [origo]

A főbb régiós indexek relatív teljesítménye az év eleje óta

Forrás: [origo]