Hol zárja a forint a harmadik negyedévet?

Vágólapra másolva!
A héten alig változott az euró/forint árfolyam, miközben az európai pénz - öt hét után először - gyengült a dollárral szemben. Hogy a jövő héten mi lesz, az többek között a spanyol fejleményektől függ.
Vágólapra másolva!

Az euró árfolyama a szeptember 14-ei kereskedést 281,5 forint magasságában zárta, egy héttel később pedig 282 környékén születtek az utolsó kötések a bankközi devizapiacon. Soós Róbert, az XTB Magyarország elemzője úgy véli, a hazai deviza szeptember utolsó hetében gyengülni fog, és a szeptemberi - egyúttal harmadik negyedévi - záró árfolyam 288 forint környékén alakulhat.

Az euró a szeptember 21-én zárult héten először gyengült a dollárral szemben öt erősödő hét után. Az euró/dollár árfolyam 1,1 százalékos esése - a hét utolsó New York-i ügyleteit 1,2980 környékén ütötték nyélbe - július eleje óta a legnagyobb. Az euró a jennel szemben 1,4 százalékkal gyengült, ez volt augusztus eleje óta a legnagyobb mínusz.

Az euró árfolyamát talán leginkább a spanyolországi hírek befolyásolhatják: Mariano Rajoy miniszterelnök jelenleg éppen az Európai Központi Bank kötvényvásárlási programjában való részvételről tárgyal; pénteken Rómában egyeztetett Mario Monti kormányfővel.

Az euró gyengülésében közrejátszott az is, hogy az eurózóna növekedési kilátásai egyre borúsabbá válnak. A ZEW gazdaságkutató prognózisa szerint például a német GDP a 2011-es 3 százalék után az idén már mindössze 0,8 százalékkal nő az idén.

Soós Róbert úgy véli, az euró a jövő héten tovább gyengülhet a dollárral szemben, az euró/dollár árfolyam a harmadik negyedévet 1,2750 környékén zárhatja.

A következő hónapra vonatkozóan akadnak optimista előrejelzések is. Carl Hammer, az SEB vezető devizastratégája például arra számít, hogy az euró a dollárral szemben akár 1,31-ig - esetleg kissé e szint fölé is - emelkedhet. Az 1,34-1,35 körüli szinteknél magasabbra a stockholmi szakember sem várja a közös pénzt. A madridi segítségkérés lesz az utolsó olyan hír, amely a közös európai devizát erősíti - indokolta a Reutersnek.