A Pentagon fenyegeti a légiipari fúziót

Vágólapra másolva!
Amennyiben veszélyezteti a Pentagonnal való együttműködést a BAE-EADS fúzió, akkor kiszáll a BAE az ügyletből - olvasható a Financial Times hasábjain. A 35 milliárd eurós összeolvadás az utóbbi évek egyik legnagyobb tranzakciója lehet, viszont emiatt nem akarja az évek óta tartó Pentagon-projektjeit veszélybe sodorni a brit cég.
Vágólapra másolva!

Hatalmas amerikai BAE-kitettség

A BAE Systems mintegy 40 államban van jelen az USA-ban, több mint 40 000 embernek munkát biztosítva ezzel. Éves amerikai bevétele pedig 14 milliárd dollárt tesz ki. Többnyire SSA-nak (Special Security Arrangement) nevezett megrendeléseket kap a brit védelmi társaság a Pentagontól, melyek között olyan gigaprojektek is szerepelnek, mint az 1500 milliárd dolláros F-35-ös vadászgép fejlesztése.

Az EADS tengerentúli számai ennél jócskán szerényebbek, 3000 munkahelyet kínálva, évi 1,4 milliárd dollárt gyűjt be az államokból.

A fúziós terveket jól ismerő ügyvédek közül többen is úgy vélik, hogy a Pentagon könnyen búcsút inthet egy legfőbb stratégiai partnerének, ha megtörténik a megállapodás. A szilárd elhatározás hátterében az áll, hogy az amerikai honvédelmi projekteket érzékenyen érintheti az, ha részben a német és francia állam által tulajdonolt EADS is betekintést nyer az operációkba.

A Boeing is izgulhat

Egy sikeres fúzió esetén 60 százalékot az EADS, 40 százalékot pedig a BAE Systems kontrollálhat. A tranzakcióval egy olyan globálisan operáló légvédelmi vállalata jönne létre, ami könnyűszerrel veheti fel a versenyt a fő konkurens Boeinggel, sőt akár át is veheti vezető szerepét az iparágban.

Boeing (NYSE)

Az ügyletet több más tényező mellett egyelőre az is akadályozza, hogy brit, francia és német állami szabályozók is vizsgálják a fúziós tervezetek jogszerűségét.

EADS (Euronext Paris)

BAE Systems (LSE)